ЗАХВАЛНОСТ НИС-у... Небојша Митровић, декан Факултета техничких наука у Чачку и Стефан Деспотовић, директор Департмана за екстерне комуникације НИС-а

Друштво

Компанија НИС добитник плакете Факултета техничких наука у Чачку

ДРУШТВЕНА ОДГОВОРНОСТ НА ДЕЛУ

• Плакета као знак захвалности за помоћ НИС-а у реализацији пројекта „Унапређење енергетске ефикасности Факултета техничких наука у Чачку с циљем побољшања квалитета рада и ваздуха у локалној заједници“

Компанија НИС добитник је плакете Факултета техничких наука у Чачку, којом је ова високообразовна установа званично изразила захвалност НИС-у за унапређивање квалитета рада студената и запослених на факултету, заштиту животне средине у академској четврти Града Чачка и побољшање квалитета ваздуха у локалној заједници.

Плакета НИС-у је уручена као захвалност за завршетак пројекта под називом „Унапређење енергетске ефикасности Факултета техничких наука у Чачку са циљем побољшања квалитета рада и ваздуха у локалној заједници”, који је подразумевао замену старих металних фасадних прозора алуминијумским. Пројекат је подржала компанија НИС кроз свој програм друштвено-одговорног пословања „Заједници заједно“.

Ово значајно признање НИС је добио на свечаности приређеној поводом Дана факултета техничких наука у Чачку, током које су награђени најбољи студенти факултета и уручена признања привредним субјектима. Свечаности су присуствовали представници Града Чачка, професори и студенти Факултета техничких наука у Чачку, Универзитета у Крагујевцу, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и представници компаније НИС.

Стари прозори на згради факултета били су енергетски неефикасни, што је директно утицало на потрошњу угља за грејање зграде, а самим тим на повећање емисије штетних гасова у околину. Резултат мерења емисије гасова, које је реализовао Завод за заштиту здравља у Чачку, показао је да су емисије прелазиле граничне вредности и самим тим неповољно утицале на еколошку ситуацију и јавно здравље грађана Чачка. Компанија НИС, којој је међу приоритетима пословања одговорност према ресурсима и заштита животне средине, подржала је овај пројекат кроз свој програм друштвено-одговорног пословања „Заједници заједно“ у износу од милион и по динара.

ВИШЕСТРУКА КОРИСТ… смањени трошкови, повећана енергетска ефикаснот, чистији ваздух над градом

Небојша Митровић, декан Факултета техничких наука у Чачку, говорио је о 43 успешне године постојања факултета, али и о спроведеним пројектима за побољшање његовог рада и компанијама које су у томе помогле. „Сарадња је кључна реч. Да бисмо имали добре услове за рад било је потребно да побољшамо инфраструктуру у згради нашег факултета. У том смислу изванредну подршку смо добили од Нафтне индустрије Србије кроз програм „Заједници заједно“, захваљујући чему смо успели да променимо прозоре“, нагласио је декан Митровић.

    Стефан Деспотовић, директор Департмана за екстерне комуникације НИС-а овом приликом је изјавио: „Признање које смо данас добили је за компанију НИС од изузетно велике важности. Друштвена одговорност је стратешко опредељење НИС-а и то није само фраза, већ наша темељна пракса коју свакодневно потврђујемо. Пројекат који смо ове године подржали на вашем факултету је потврда тог опредељења. Када говоримо о сарадњи НИС-а са Градом Чачком, желео бих да истакнем да је она изузетно добра, и то не само у домену пословних активности, већ и на пољу друштвено одговорних пројеката. Компанија НИС и Чачак већ пет година успешно сарађују у оквиру програма „Заједници заједно“ и за то време смо реализовали око 30 пројеката на територији Града. Наш циљ је заједнички – креирати бољу будућност за заједницу у којој живимо и радимо. Могу да најавим да ћемо у годинама пред нама реализовати још успешних пројеката.“

•••

Програм друштвене одговорности „Заједници заједно“ компанија НИС спроводи већ десет година заредом у 12 градова и општина широм Србије, и у оквиру тог програма је уложено преко милијарду динара за реализацију више од 900 пројеката који су помогли развој локалних заједница.