СВЕЧАНИ ПОЧЕТАК... Јелисавета Чолановић отвара изложбу

Подгорица

Изложба слика из фонда ковачичке Галерије наивне уметности у „Српској кући“

ТО ЈЕ ОНО „ЧИСТО СРЦЕ КОВАЧИЦЕ“

Изложба је конципирана тако да представља пресек свих етапа стваралаштва сликара од средине педесетих година до данашњих дана – истакла је Ана Жолнај Барца, директорка Галерије наивне уметности Ковачица

У организацији Aмбасаде Републике Србије и Амбасаде Словачке Републике у Црној Гори, а у сарадњи са Галеријом наивне уметности из Ковачице, у Галерији „Петар Лубарда“, у Српској кући у Подгорици, 3. јуна, отворена је изложба радова најеминентнијих имена наивног сликарства Ковачице, све из фонда Галерија наивне уметности.

А ОНДА… део „Чистог срца Ковачице“ у галерији „Српске куће“ у Подгорици

Изложено је 41 слика чланова Галерије наивне уметности, почевши од родоначелника до савремених сликара који активно раде под окриљем Галерије.

На самом отварању госте је поздравио Емило Лабодовић, директор Српске куће у Подгорици.

Обраћајући се присутнима, међу којима је био значајан број дипломатских представника више амбасада у Црној Гори, словачки амбасадор Борис Грандел је истакао неизмерно задовољство што Словаци који живе у Србији ову државу доживљавају као своју домовину“, истичући да га чини поносним и то што и држава Србија Словаке доживљава и штити као у свему равноправне грађане и што је покренута акција да се Ковачица и њени сликари прогласе нематеријалном културном баштином под окриљем Уједињених нација.

Директорка Галерије наивне уметности Ана Жолнај Барца је захвалила иницијаторима изложбе на прилици да део богатог фонда ове Галерије буде представљен публици у Црној Гори. Осим ње, Галерију наивне уметности у Подгорици је представљао и Желислав Пољак, кустос Галерије.

Изложба је конципирана тако да представља пресек свих етапа стваралаштва сликара од средине педесетих година до данашњих дана“ – истакла је директорка Ана Жолнај Барца.

Отварајући изложбу, Јелисавета Чолановић, отправница послова Амбасаде Републике Србије у Црној Гори, посебно је нагласила да ова изложба представља конкретизацију жеље и настојања за сарадњом Србије и Црне Горе на пољу културе и извандредну прилику да део културног стваралаштва уметника са подручја Србије буде представљен најширој црногорској публици. Такође је истакла како овакви догађаји у великој мери помажу успостављању добросуседства и јачању пријатељских веза народа који су судбински упућени једни на друге.

Изложба „Чисто срце Ковачице“ отворена је до 15. јуна 2023. године.