Ковачица – споменици културе

ВОДИЦА ПОСВЕЋЕНА СВЕТИМ ВРАЧИМА (ДАМЈАНУ И КОЗМИ) У ЦРЕПАЈИ

• Пошто је у атару села подигао капелу и бунар, стока му је прездравила и…

Капела на водици посвећена је Светим Врачима Козми и Дамјану. Налази се у атару села – потес Ливаде, на месту где је 1928. године становник Црепаје Стеван Илијин Коларов пронашао два ждребета. Коларов је после неколико година имао најлепше коње у селу. Коњи су на годишњем вашару у оближњој Дебељачи привукли пажњу многих посетилаца. Продао их је непознатом човеку, чију понуду није могао да одбије. Када се вратио кући сазнао је да су му у међувремену угинули коњ и крава  и да остала стока показује знаке озбиљног обољења. Те ноћи у сну јавили су му се Свети Врачи и рекли да коње није смео да прода, јер су му од Бога дати, а да на месту где их је нашао подигне капелу.

Капела и бунар урађени су врло брзо. Колареву је стока прездравила, а водица је култно место које и данас окупља становништво, не само из Црепаје већ и шире околине.

ВОДИЦА ПОСВЕЋЕНА ВОЗДВИЖЕЊУ ЧАСНОГ КРСТА У УЗДИНУ

• Вода са постојећег бунара помогла му је у излечењу ћерке јединице

Капела на водици посвећена је Воздвижењу Часног Крста. Налази се у атару села – потес Котул мик (Мали лакат). Подигнута је почетком 19. века, када је Уздин био једно од насеља у оквиру Банатске војне границе (1764 – 1872/3). По предању, водицу је подигао граничарски официр, Чех по националности, јер му је вода са постојећег извора помогла у излечењу ћерке јединице.

Водица је у прошлости имала порту која је била оивичена живом оградом. од порте је остао сачуван само масивни улаз, грађен у стилу рустичног барока.

(Према: Културно наслеђе Баната – европско наслеђе)