СОЦИЈАЛНЕ КАРТЕ, ШТО ПРЕ... Јелена Бјелица

Опово

Јелена Бјелица, директорка Центра за социјални рад Опово

МАЊЕ ЗАХТЕВА ЗА СОЦИЈАЛНУ ПОМОЋ, ВИШЕ ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА

• Број корисника социјалне помоћи у Опову  стигао је до 10 посто становништва, али се током претходне две година ситуација поправља
• Број пријава породичног насиља је у порасту, али нека од њих не захтевају реакцију Центра

Како Опово спада у неразвијеније општине, тако су највећи проблем у Центру за социјални рад велики број грађана Опова који су у потреби за социјалном помоћи. Како нам каже  директорка Јелена Бјелица, око 10 посто Оповчана има потребу за новчаном помоћи.

– Сваке године се повећава број захтева за остваривање новчане социјалне помоћи. Велики проблем стручни радници имају приликом утврђивања услова за остваривање права. Развијено је црно и сиво тржиште рада што нам отежава утврђивање формалних и неформалих услова за остваривање овог права. Тако да се дешава да неформални приходи превазилазе границу, а тешко су доказиви. Пропуштена зарада и приход од сезонских и других послова које утврђује центар за социјални рад се тешко утврђују и тешко доказују.

После одласка на терен и проверавања да ли су услови испуњени ми одлучујемо о сваком случају. У томе би нам свакако помогле социјалне карте о чијој се изради говори већ неко време  – каже наша саговорница, напомињући да иако је Опово релативно мало место, запослени у Центру ипак не познају све своје суграђане и њихове услове живота тако да се сваки захтев детаљно проверава.

– Морам рећи да имамо и пуно случајева породичног насиља. Како се претходних година подигла свест грађана о овом проблему, све више имамо пријава оваквог насилног понашања, а од којих један део не захтева нашу реакцију. Ипак, ми морамо размотрити сваки пријављени случај. Највише има насиља међу супружницима док је насиља према деци нешто мање – каже директорка Бјелица и напомиње да је превенција сваког, па и породичног насиља увек актуелан проблем. Као илустрацију она наводи број корисника установе коју води: укупан број корисника социјалне помоћи је 2017. године био 1921, док их  претходне године било 1762 корисника.

Када је реч о насиљу у породици, пријава је све више, од 76 током 2015. до 129 током прошле године, док је нових захтева за социјалну помоћ све мање, од 319 у 2016. до 227 захтева у 2017. години  – каже директорка Бјелица.

Владан И.

(Опширније у штампаном издању Старта 013)

Пројекат „Опово – сва четири насеља са све четири стране општине“ суфинансира Општина Опово

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства