СВЕ ПОД КОНТРОЛОМ... Зденка Јокић

Разговор с поводом

Зденка Јокић, в. д. директора ЈКП “Грејање” Панчево

ГРЕЈНУ СЕЗОНУ СПРЕМНО ДОЧЕКУЈЕМО

• У току су интензивне припреме у ЈКП “Грејање” за успешан почетак нове грејне сезоне
• Ових дана су постављене нове подстанице, а у току је замена и једног котла у топлани на „Содари“

Са доласком хладнијих дана, оно што највише занима Панчевце, бар онај део њих који се греје путем система даљинског грејања јесте како ЈКП “Грејање” дочекује нову грејну сезону и шта они који се греју на даљинско грејање могу очекивати у новој грејној сезони. Ових дана је ово предузеће почело са пуњењем система тако да грађани морају обратити пажњу на евентуална цурења на инсталацијама у својим становима, а како нам је рекла Зденка Јокић, в. д. директора овог предузећа, око 10. октобра ће кренути и прве топле пробе.

– Ових дана смо завршили радове на подстаницама на Котежу 2 и сада чекамо прве топле пробе да видимо да ли ћемо имати неких проблема са нашим топловодом. Ми се надамо да их неће бити, али искуство нам говори да су такве потешкоће могуће – каже директорка Јокић и наглашава да је бар једна трећина мреже овог предузећа веома стара. Она подсећа да је топловод власништво Града Панчева као и да је у неком ранијем периоду било недовољно улагања у занављање мреже и инсталација, што се последњих година полако мења. Како она каже, недавно су завршене јавне набавке за шест подстаница које ће бити уграђене у Градском правобранилаштву, Музичкој школи и згради „Партизана“, које су до сада биле директно повезане на топловод због чега није постојала могућност контроле грејања, а тиме и расипања енергије.

– Поред тога, једна подстаница је намењена за нову зграду у Улици Петра Бојовића у којој ових дана завршавамо део мреже чиме ми проширујемо круг наших корисника, којих тренутно има око 14.000,  што је од вишеструке користи. Такође је набављен и један број система за контролу протока притиска који ће бити постављени у подстаницама, а такво занављање опреме је веома важно како би “Грејање” нормално функционисало.

У току су и радови на топлани на „Содари“, где се замењује допунски котао који је био у веома лошем стању, што ће омогућити да грејање буде без проблема и током периода са веома ниским температурама. Као приоритет у инвестицијама наша саговорница наводи израду пројекта нове зграде “Грејања” која ће бити изграђена код топлане на „Котежу“. Како она каже, зграда овог предузећа није најбоље решење пошто не омогућава најбоље услове за рад запослених као и корисника, а и сама није енергетски ефикасна.

– Очекујемо да ће пројектна документација за нову зграду бити готова до краја ове године тако да ћемо тада расписати набавку за изградњу те нове зграде у којој ће поред гаража бити смештене и радионице. Идеја је да том селидбом наших мајстора постојећу зграду растеретимо и да у њој остане само управа што је логично због њене локације у центру града – објашњава наша саговорница.

Кад је већ реч о запосленима, директорка Јокић наглашава да 111 запослених није довољно за нормално функционисање овог предузећа, посебно када се има у виду да радника у техничком сектору попут монтера, вариоца или грађевинаца има веома мало тако да је “Грејање” за неке послове морало ангажовати друге фирме.

– Колектив је све старији што је донекле резултат помало чудне кадровске политике у предузећу последњих десетак година. Оно што је добро јесте да ми имамо добровољно пензијско осигурање, постоје и разне врсте помоћи запосленима који имају неке потребе, а планирамо и да свакоме ко жели да се усавршава и даље школује, ми као предузеће помогнемо. На тај начин ћемо покушати и да решимо недостатак неких стручних кадрова, мада код оних у техничком сектору, мајстора, то неће бити баш тако једноставно – оцењије Зденка Јокић и додаје да ни плате у овом предузећу нису на нивоу на којем то Панчевци мисле.

(Опширније у штампаном издању Старта 013)                                              И. Владан

   (Старт 013)

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево