НОВА ГОДИНА, НОВА... Виолета Симић

Срећна 2023.

Виолета Симић, председница Општине Бела Црква

ПЛАНИРАНО – РЕАЛИЗОВАНО, ИДЕМО ДАЉЕ!

• У фебруару 2023. године очекујемо почетак изградње нове фабрике Фламат и срећни смо што ће наши суграђани добити прилику да раде у свом граду, а средином следеће године имаћемо савремену лед расвету на целој територији општине, што ће бити велики бенефит за општински буџет – каже за Старт 013 Виолета Симић

Са становишта локалне самоуправе општине Бела Црква, 2022. годину смо планирали одговорно и опрезно, и захваљујући томе скоро све планирано је и реализовано.

С обзиром на висину нашег буџета и структуру циљних група на територији општине Бела Црква, пуно средстава смо определили за побољшање функционисања образовних установа, система социјалне заштите и здравства.

Завршена је прва фаза пројекта „Бела Црква без баријера“. Некадашња школска зграда, која је годинама уназад била запуштена, постаће Инклузивни центар за особе са инвалидитетом и сметњама у развоју.

По први пут, након више деценија, финансирали смо набавку новог школског намештаја. Kренули смо од највеће школе, Основне школе “Жарко Зрењанин”, која има највећи број ђака у општини Бела Црква.

На згради подручног одељења Основне школе „Марко Стојановић“ у Банатској Паланци замењена је столарија и уграђени су најсавременији инвертер клима уређаји.

Специјална болница за плућне болести „Др Будислав Бабић“ набавила је ново санитетско возило, мобилни дигитални рендген апарат, а Покрајинска влада АПВ обезбедила је ЦТ апарат савремене технологије.

Током 2022. године акценат је био на малим пројектима који побољшавају услове живота суграђана, као и улагања у туризам који је од виталног значаја за Белу Цркву.па смо сходно томе и планирали буџет за 2023. годину.

Становници општине Бела Црква добили су теретану на отвореном, која највишe значи спортистима, али и туристима који долазе на белоцркванска купалишта. Теретана се налази на Главном белоцркванском језеру, а урадили смо и ново спортско игралиште за одбојку на песку.

Општина Бела Црква ангажовала је машине и људске ресурсе и за уређење нове плаже на Врачевгајском језеру.

Ове године буџет за спорт је већи него икада, имали смо низ акција подршке нашим спортским клубовима у виду донације спортске опреме.

У години која је на измаку, конкурсом за цркве и верске заједнице, определили смо средства за реконструкцију фасаде Храма Сабора Светих Архангела у Банатској Паланци и за завршетак реконструкције кровног покривача на Храму Светих Апостола Петра и Павла у Белој Цркви.

На иницијативу Савета Месне заједнице Кусић, Општина је финансирала изградњу капеле у овом селу.

Током пролећа имали смо велику акцију уређења некатегорисаних путева у свим селима. Наставили смо да радимо на унапређењу животне средине и заједно са Министарством за заштиту животне средине реализовали смо и пројекат уклањања дивљих депонија у скоро свим насељеним местима наше општине.

У овој години завршен је поступак јавно приватног партнерства на одржавању јавне расвете, тако да ћемо средином следеће године имати савремену лед расвету на целој територији општине и огроман бенефит у утрошку средстава за електричну енергију.

ОДАВДЕ… локална самоуправа у функцији потреба свих грађана општине Бела Црква

У насељеном месту Гребанац изграђен је коловоз саобраћајнице у Улици Валерија Докне и тиме смо решили огроман проблем мештана Гребенца јер се ради о једној од главних сеоских улица, укупне дужине километар и 60 метара. Значајна је и санација коловоза пута према Kовину, на деоници Врачев Гај – Дубовац, као и реконструкција пута на деоници Јасеново – Стража.

По први пут ове године, заједно за Министарством за рударство и енергетику, реализовали смо конкурс за суфинансирање мера енергетске санације, породичних кућа и станова, које се односе на унапређење термичког омотача, термотехничких инсталација и уградње соларних колектора за централну припрему потрошне топле воде, све као вид подршке нашим суграђанима у циљу унапређења енергетске ефикасности и уштеде.

За реализоване пројекте имали смо подршку Владе Републике Србије и Покрајинске владе, којима захваљујем што препознаје нас, мале локалне самоуправе, што нама изузетно много значи.

У фебруару 2023. године очекујемо почетак изградње нове фабрике Фламат и срећни смо што ће наши суграђани добити прилику да раде у свом граду.

Планирамо уређење нових туристичких локалитета, а значајна средства смо планирали за суфинансирање инфраструктурних пројеката.

За наше најмлађе суграђане и ове године обезбедили смо клизалиште, као и бесплатне новогодишње пакетиће за децу узраста до 10 година и на крају ове 2022. године очекујемо једно лепо дружење са Деда Мразом и поделу новогодишњих пакетића.

Искористила бих прилику да свим грађанима општине Бела Црква пожелим срећне предстојеће божићне и новогодишње празнике, да их проведу у срећи и здрављу и у кругу својих најмилијих.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Бела Црква данас  – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Бела Црква.