ЗА ГЕНЕРАЦИЈЕ КОЈЕ ДОЛАЗЕ... Виолета Симић

СРЕЋНА 2021.

Виолета Симић, председница Општине Бела Црква

БИЛА ЈЕ ОВО, ИПАК, ЈЕДНА УСПЕШНА ГОДИНА

• Концепт развоја општине Бела Црква заснивамо на циљевима који треба да допринесу побољшању квалитета живота, кроз отварање нових радних места и даље смањење стопе незапослености, као и стварањем могућности за нова улагања и инвестиције и повезивањем наше општине са другим општинама, градовима и државама у региону

Зa годину, која је сада већ полако на измаку, могу рећи да је за oпштину Бела Црква била успешна. А ево и зашто тако мислим.

Kао један од најбитнијих пројеката истакла бих изградњу нове спортске сале и реконструкцију постојеће мале сале у Основној школи „Жарко Зрењанин“ у Белој Цркви. Више деценија белоцрквански спортисти чекали су на нову салу и дочекали,  која ће им коначно омогућити адекватне услове тренинга, као и одржавање такмичења вишег ранга. Овај пројекат је сада у финалној фази реализације, а радове у пуном износу од 235 милиона динара финансира Управа за капитална улагања Аутономне Покрајине Војводине. На основу конкурса за изградњу, одржавање и опремање спортских објеката Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, опредељено нам је преко 5,8 милиона динара за куповину кошева, рукометних голова, гимнастичких справа, конструкције за одбојку, ормана за реквизите, струњача, лопти и друге опреме неопходне за бављење дворанским спортовима.

                                    ЈЕДНО ПИТАЊЕ – ЈЕДАН ОДГОВОР

     Као и сваке, тако и ове године, на њеном измаку, обратили смо се челницима свих  осам локалних самоуправа Јужнобанатског управног округа, само са једним питањем:

     • Како са становишта најважнијих задатака локалне самоуправе оцењујете годину која је на измаку и који су то најзначајнији планови у 2021. години?

     Данас објављујемо одговор Виолете Симић, председнице Општине Бела Црква.

     А сутра…

Kонтинуираним улагањем у набавку најсавременије медицинске опрема у Дому здравља „Бела Црква“  значајно је побољшана здравствена заштита наших суграђана. Средствима Покрајинског секретаријата за здравство купљен је дигитализовани рендген апарат, урађена је и дигитализација мамографа, чиме је дијагностика доведана на највиши ниво.

Амбасада Чешке Републике у Београду донирала је Дому здравља 2,5 милиона динара за набавку медицинске опреме, за одељења кардиологије, гинекологије и физикалне терапије. У питању је ЕKГ холтер, холтер крвног притиска, гинеколошки (Цајсов) колпоскоп  и пет апарата за физикалну терапију.

За последње три године, захваљујући Покрајинској влади, возни парк Дома здравља “Бела Црква” богатији је за три санитетска  возила. Овим улагањима у великој мери побољшано је збрињавање пацијента у смислу дијагностике, лечења, као и превенције.

И НОВА ОПРЕМА ЗА НОВУ ХАЛУ… Дане Баста, покрајински секретар за омладину и спорт, са председницом Симић и уговором вредним 5,8 милиона динара

Општина Бела Црква финансирала је изградњу преградног ПВЦ зида између ковид и осталих амбуланти, које је раније преграђивао само најлон. На овај начин побољшани  су услови за пријем, прегледе и дијагностику пацијената са сумњом на ковид-19, а истовремено значајно је подигнут ниво заштите осталих пацијената, који долазе у Дом здравља због других здравствених тегоба.

Уз подршку локалне самоуправе, ЈKП “Белоцрквански комуналац” спроводи акцију уређења и чишћења неактивног дела Католичког гробља. Наиме, Kатоличко гробље у Белој Цркви  се простире на површини од четири хектара, а већи део заузима спомен-гробље. Споменици старих Немаца, Јевреја, Чеха, Мађара, Румуна зарасли су у шибље, јер нема ко да их одржава, с обзиром на то да су њихови наследници одавно отишли из Беле Цркве.

Имајући у виду његов велики историјски значај, јер ту леже људи који су пре три века основали Белу Цркву, потрудићемо се да ови  споменици више не зарастају у траву и шибље, да поштујемо наше претке, који су дали свој допринос у развоју Беле Цркве и да сачувамо сећање на оне који су својим визијом и преданим радом изградили нашу варош и оставили нам богату културну баштину, којом се ми данас поносимо.

Полазећи од чињенице да је постављање јасних циљева и добро планирање у основи сваког успешно обављеног посла, пре нешто више од месец дана приступили смо изради Плана развоја општине Бела Црква, кровног документа развојног планирања, који, у складу са визијом којој тежимо, у периоду од 2021. до 2028. године, препознаје потребе наше локалне заједнице и дефинише правце у којима треба да усмеравамо будуће инвестиције.

БЕЛА ЦРКВА… седиште локаалне самоуправе и Општинске управе

Општинско веће усвојило је овај документ и упућен је Скупштини општине Бела Црква на усвајање, а посебно смо поносни на чињеницу да смо по први пут потпуно самостално направили документ овакве важности, што је доказ да општина Бела Црква поседује квалитетне људске ресурсе.

Концепт развоја општине Бела Црква заснивамо на циљевима, који треба да допринесу побољшању квалитета живота, кроз отварање нових радних места и даље смањење стопе незапослености, стварање могућности за нова улагања и инвестиције, повезивање наше општине са другим општинама, градовима и државама у региону, пратећи модерна технолошка достигнућа и примере добре праксе развијених земаља. Одржива економија, а посебно одрживи туризам, где се нарочито води брига о очувању животне средине и природних ресурса, препознат је као једна од области са највише капацитета и могућности да појача и оснажи целокупну привредну активност на локалу, односно подстакне делатности у свим осталим сферама развоја локалне заједнице.

Бела Црква са богатим културно – историјским наслеђем, рекама Дунав, Караш и Нера, Белоцркванским језерима, каналом ДТД, пределом изузетних одлика „Караш-Нера“, природним резерватом Делиблатска пешчара и добрим географским положајем у прекограничном региону Србија – Румунија, све је то  наша велика шанса и могућност да се направи одличан туристички производ и да тако максимално искористимо предности које имамо, како би генерацијама које стасавају обезбедили бољу и сигурнију будућност.

У наредној години, пре свега очекујемо да наставимо истим темпом и интензитетом када су у питању инфраструктурни пројекти. На првом месту је пројекат реконструкције главне улице и заштићеног градског језгра Беле Цркве.

Издвојила бих и пројекат реконструкције зграде Музеја, с обзиром да је најстарија музејска делатност у Војводини забележана управо у Белој Цркви.

Наставићемо и са рационализацијом рада јавног сектора, од које очекујемо значајне уштеде како би се та средства преусмерила на инвестиционе пројекте.

Жеља нам је да Бела Црква буде успешна и развијена општина задовољних грађана, који виде будућност у месту свог рођења и одрастања.

И за крај, свим грађанима желим срећне божићне и новогодишње празнике, уз најбоље жеље.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Бела Црква – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира Општина Бела Црква.