ЗДРАВЉЕ НАЈВАЖНИЈЕ... Јарослав Хрубик

СРЕЋНА 2021.

Јарослав Хрубик, председник Општине Ковачица

УПРКОС СВЕМУ, РЕАЛИЗУЈУ СЕ ЗНАЧАЈНИ ПРОЈЕКТИ

• Наш буџет је стабилан, пројектован на реалним основама, зато смо и успели да започнемо велике пројекте и обезбедимо да се радови одвијају према планираном темпу, а наставићемо да јачамо и социјалну политику и да бринемо о потребама свих грађана

Иако на почетку нисмо ни слутили да ћемо вероватно заувек памтити ову 2020. годину као годину коју је обележила велика борба да очувамо здравље наших грађана, испоставља сe да нам неће бити једна од омиљених, макар када говоримо на глобалном нивоу.

Ни општину Ковачица није заобишла пандемија ни у марту, а ни сада, када бројимо већи број случајева корона вируса. Ипак, ми, као локална самоуправа трудили смо се да изађемо у сусрет грађанима колико год је то било у нашој моћи.

      ЈЕДНО ПИТАЊЕ – ЈЕДАН ОДГОВОР

     Као и сваке, тако и ове године, на њеном измаку, обратили смо се челницима свих  осам локалних самоуправа Јужнобанатског управног округа, само са једним питањем:

     • Како са становишта најважнијих задатака локалне самоуправе оцењујете годину која је на измаку и који су то најзначајнији планови у 2021. години?

     Данас објављујемо одговор Јарослава Хрубика, председника Општине Ковачица.

     А сутра…

Побринули смо се да наши грађани имају све што им је потребно током пандемије. Обезбедили смо грађанима конктакт центре које су могли да контактирају за све што им је потребно у тренутку када је важила забрана кретања за лица старија од 65 година. Потом, обезбедили смо оброке за све оне којима је та врста помоћи била неопходна, односно за старе и немоћне којима је кретање било забрањено. Нисмо хтели да допустимо да ико у општини Ковачица остане гладан ниједан дан.

Оформили смо и психолошки центар за помоћ, а уз помоћ Центра за социјални рад. Свакога дана било који грађанин,  који би осетио потребу да разговара о новом стању које нас је затекло, имао је ту могућност.

Са великим бројем мера подршке грађанима у разним сферама настављамо и даље. Сада месне заједнице и Центар за социјални рад представљају први фронт у индивидуалној подршци, а Општина се брине да се поштују мере, да Дом здравља функционише ваљано, али и да све јавне површине буду дезинфиковане.

Низ мера Штаба за ванредне ситуације је донесен и усклађен са Штабом за ванредне ситуације Републике Србије како би се сачувало здравље грађана. Могу да кажем да, иако је борба са епидемијом, поготову последњих месеци, изузетно захтевна, да успевамо да задржимо стабилну ситуацију.

КОВАЧИЦА… седиште локалне самоуправе и Општинске управе

Ово сам поменуо, јер иако то није био наш план на почетку године, био је наш циљ током године – очувати здравље свих грађана општине Ковачица, као и здравље нас и наших породица.

Упркос томе и поред свих мера и помоћи које смо пружили, започели смо радове на великим пројектима у нашој општини – радове на Дому културе „Михал Бабинка“ у Падини и радове на спортској хали у Црепаји.

Наш буџет је стабилан, пројектован на реалним основама, зато смо и успели да започнемо тако велике пројекте. У складу са тим, желимо да се радови одвијају према планираном темпу, наставићемо да јачамо социјалну политику и бринемо о нашим грађанима.

Свим читаоцима Старта 013 желим срећну Нову годину и предстојеће празнике.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковачица – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Ковачица