И ОТВОРЕНА ВРАТА ЗАТВАРАЈУ ПРОБЛЕМЕ... Милош Марков

СРЕЋНА 2021.

Милош Марков, председник Општине Опово

НОВА РАДНА МЕСТА, АЛИ И БРИГА О ДЕЦИ, СТАРИЈИМА…

• Највећи економски бенефит очекујемо од изградње ауто-пута Београд-Зрењанин, јер ће пролазити кроз територију наше општине, а ту видимо и велику шансу за привлачење нових инвестиција, али и инвеститора, а тренутно је приоритет свих приоритета очување здравља наших грађана, а највећа ми је жеља да Нову годину сви започнемо здрави и срећни

Пре свега,  желео бих да се захвалим својим сарадницима и свим запосленима у локалној самоуправи и јавном сектору општине Опово на ажурном, дисциплинованом и пожртвованом раду. Година иза нас свакако није била онаква каквом смо је замишљали, али смо се трудили да је ипак обележимо успесима.

Свакодневна борба са пандемијом COVID – 19 вируса је је у основи добро организованог и реализованог хуманитарног рада, поделе пакета и помоћи свим угроженим лицима, чиме је остварен још бољи однос и комуникација на релацији локална самоуправа – јавна предузећа – месне заједнице – привредни субјекти – грађани. Предузете су на време све превентивне мере у борби против сузбијања вируса и у континуитету су постала свакодневница и нажалост, прва асоцијација на 2020. годину. Међутим, то је, такође, и нешто што нас је поново и још више ујединило у раду и функционисању.

                                    ЈЕДНО ПИТАЊЕ – ЈЕДАН ОДГОВОР

     Као и сваке, тако и ове године, на њеном измаку, обратили смо се челницима свих  осам локалних самоуправа Јужнобанатског управног округа, само са једним питањем:

     • Како са становишта најважнијих задатака локалне самоуправе оцењујете годину која је на измаку и који су то најзначајнији планови у 2021. години?

     Данас објављујемо одговор Милоша Маркова, председника Општине Опово.

     А сутра…

Успели смо да на најбољи могући начин ујединимо све расположиве капацитете свих јавних установа, али у исто време, и укључимо у одговоран социјално-друштвени рад и привредне субјекте, удружења, месне заједнице, али и грађане са територије општине Опово. На тај начин  ефикасно смо  спроводиле све активности. Тиме смо значајно успели да максимално заштитимо грађане општине Опово, што нам је и био највећи циљ.

Иако нам је новонастала ситуација у многоме изменила планиране радове, проналазили смо безбедне начине за њихово спровођење. Тако ни ове године нису изостали помаци на инфраструктурним радовима. Новонастала ситуација нас је све приморала да променимо како навике тако и економију. Већина започетих радова и пројеката је тренутно у стању мировања, неки планирани пројекти су пролонгирани, а наш садашњи задатак је да пронађемо моделе како би их све до краја спровели. Спречавање ширења пандемије коронавируса јесте у фокусу свих дешавања, али реализација пројеката у смислу изградње инфраструктуре и развој локалне привреде су свакако приоритети на којима ћемо наставити да радимо и у предстојећем периоду.

Успешно је завршен и велики број локалних пројеката на уређењу сва четири насељена места општине Опово, од санирања дивљих депонија, атарских путева, бетонирања пешачких стаза, уређења паркова и дечијих игралишта са пратећим мобилијаром до обнављања спортске инфраструктуре. Улагања и обнављања нису ништа мање ни у установама од јавног значаја, као што су објекти школа и вртића, библиотеке, фабрике за прераду воде, Центра за социјални рад и наравно објекте Дома здравља.

ПРИОРИТЕТ СВИХ ПРИОРИТЕТА… најпре брига о здрављу, а онда све остало

Како је општина Опово мала општина, са врло скромним општинским буџетом, тако нам и план за његово коришћење у предстојећој  2021. години мора бити, пре свега реалан, али у исто време и амбициозан и рационалан, што заиста није једноставно постићи.

Када кажем реалан, мислим на то да наши расходи буду усклађени са нашим приходима и да тако немамо, ниједног тренутка, дефицит у буџету. Највећи изазов  у наредној години је отплата дуга Дома здравља према добављачима лекова, што ће бити велико оптерећење за буџет,  који је ионако мали. Ради се о дугу који је настао много година раније, а сада је дошао на наплату. Ми смо дефинитивно спремни да прихватимо тај изазов и решимо проблем тежак око 60 милиона динара, јер нам је битно нормално функционисање свих установа на територији општине Опово, а посебно ове кључне, која се бави очувањем здравља наших грађана.

Великом подршком Владе Републике Србије, због чега смо посебно захвални председнику Републике, добили смо 30 милиона динара из текуће буџетске резерве Републике Србије, што ће такође бити преусмерено на решавање овог проблема. Кад кажем амбициозан, онда мислим на све наше велике напоре које смо уложили у то да ни од једног програма, које смо до сада користили, не одустанемо у наредној години. Ниједна од активности коју локална самоуправа спроводи, не сме изостати. О свему ће се и даље водити рачуна, почевши од социјално угрожених категорија грађана до градилишта.

Један од стандардних приоритета је свакако брига о социјално угроженом становништву и старачким домаћинствима. Томе се последњих година придавала значајна пажња и зато сада имамо већ уходану сарадњу са ресорним јавним установама, захвљујући чему смо успели да покренемо низ пројеката и акција помоћи наведеним категоријама наших грађана.

Добар део појединачних проблема решавамо и кроз праксу „Отворених врата“, кроз  разговор са грађанима и уз максимално могућу подршку локалне самоуправе. Добра економија је, ипак, основа за успешно решавање и реализацију решења ових проблема, па је наш фокус на новим радним местима, како би радно способно становништво трајно изашло из ове категорије.

Када је у питању социјална политика, то морамо не само одржати на постојећем нивоу, већ је морамо и унапредити. Брига о социјално угроженим категоријама грађана, пензионера, пољопривредника, али и младих, мора бити константна, активна и ефикасна, пре свега. Зато ћемо наставити са улагањима у спорт, културу, пензионере, младе и заштиту животне средине, што нам је такође врло важно. Сви стандардни програми локалне самоуправе, као што је уређење наших насељених места, подршка пољопривреди и пољопривредницима, активности из области заштите животне средине, функционисање јавних установа, подршка социјално угроженим грађанима, подршка младима, старима, маргинализованим групања, као и све остале услуге у служби потреба грађана, биће активне и у наредној години, без изузимања и једне од њих. Можда ће нешто од тога бити смањеног обима, али је то већ онај део који се тиче штедљивог и рационалног коришћења буџета. Водиће се рачуна о сваком трошку када су у питању наша средства.

ОПОВО… седиште Општинске управе

Процес комасације који траје већ пар година,  приводи се крају, што нам је такође један од приоритета. Од капиталних инвестиција за наредну годину имамо наставак радова на путу Опово-Дебељача, од чијег завршетка пројекта очекујемо пуно јер ће повезивати општину Опово са територијом општине Ковачица. Имамо индиције да ће још капиталних пројеката бити одобрено идуће године где имамо спремну пројектно-техничку документацију и ако само део буде подржан од стране републичке и покрајинске власти, општина Опово ће бити велико градилиште током целе наредне године, али како то не би била  само празна обећања, конкретније о самим пројектима ћу са задовољством говорити након одобрења средстава.

Ми, поред тога, настављамо да  креирамо нове идеје, па ће део из наших средстава бити опредељен за припрему нове пројектно-техничке документације за све веће инвестиције и ту се ослањамо такође на подршку виших нивоа власти, као што нас интензивно подржавају последњих неколико година. Ипак, највећи економски бенефит очекујемо од изградње ауто-пута Београд-Зрењанин, јер ће пролазити кроз територију наше општине, а ту видимо и велику шансу за привлачење нових инвестиција, али и инвеститора.

Оно што је изнад свега  приоритет свих приоритета, то је свакако здравље наших грађана, сарадника, колега, пријатеља, породице и свих нас.

Зато ми је највећа и прва жеља, да Нову годину дочекамо и започнемо здрави и срећни, а то је и најважнији предуслов свих осталих успеха.

(Старт 013)

Пројекат „Локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.