НОВИ ИЗАЗОВ... Милош Марков

Интервју

Милош Марков, председник Општине Опово

ПОШТОВАЊЕ ГРАЂАНА – ПРИОРИТЕТ СВИХ ПРИОРИТЕТА

• Нови председник Општине Опово каже да се и општинска власт мора прилагодити новонасталој ситуацији изазваном пандемијом коронавируса
• Пред новом општинском влашћу је реализација значајних пројеката, чији су циљеви изградња инфраструктуре и развој локалне привреде, али и…

На челу недавно формиране општинске власти у Опову поново je изабран Милош Марков, који је наследио досадашњег председника општине, а сада председника Скупштине општине, др Зорана Тасића, који је управљање овом јужнобанатском локалном самоуправом пре четири године преузео управо од новог председника, са којим водимо онлајн (ех!) разговор о томе како ће општина Опово функционисати у наредном периоду.

  • Однедавно сте поново на челу општине Опово. Са тим искуством у вођењу општине а у готово ванредним околностима, шта ћете прво урадити?

  – Пре свега, то је било формирање тима сарадника, а затим свеобухватна анализа затечене ситуације. Као што знате налазимо се у једном турбулентном периоду који је изазвала светска пандемија коронавируса што нас је све приморало да, не само навике, већ и економију прилагођавамо новонасталим условима. Многи започети пројекти су сада у стању мировања, неки планирани су пролонгирани и наш задатак у овом тренутку је да нађемо моделе како би их спроводили. У овом тренутку пандемија коронавируса је у фокусу, али реализација пројеката у смислу изградње инфраструктуре и развој локалне привреде су свакако приоритети на којима ћемо радити у наредном периоду.

  Шта као нова општинска власт планирате како би се привукли инвеститори а тиме отворила нова радна места у вашој општини?

  • Наставак опремања радних зона, односно функционална инфраструктура, као и повољни услови за улагања су један од елемената на које локална самоуправа рачуна у циљу инвестиционих улагања на територији општине Опово. Такође, пуно очекујемо од завршетка пројекта изградње пута Опово – Дебељача, који ће повезати општине Ковачица и Опово, али свакако највећи економски бенефит очекујемо од изградње ауто-пута Београд – Зрењанин, који ће пролазити кроз територију наше општине, где видимо велику шансу у смислу привлачења инвеститора.

    • Када су у питању пројекти везани за општину на чијем сте челу, шта очекујете од сарадње са Покрајинском владом и Владом Републике Србије?

    – Очекујемо добру сарадњу као што је то било у претходном периоду, морам да напоменем да од када СНС руководи Покрајинском владом и Владом Републике Србије, Општина Опово је добијала средства на годишњем нивоу путем пројеката и програма више него икада пре. Могу слободно рећи да су трансфери ка Општини Опово од Републике и Покрајине били већи на годишњем нивоу од самог буџета Општине, што довољно говори колико се водило рачуна о свакој локалној самоуправи, а посебно о оповачкој, која има скроман буџет и не би могла финансирати ни једну капиталну ивестицију без тих пројеката. Очекујем да се тај тренд настави, чак да будемо још активнији у аплицирању на пројекте у наредном периоду.

ПРИМЕРОМ… не у канцеларији, већ на терену, то важи и за цео тим сарадника

За капиталне пројекте највећу подршку очекујем од Управе за капитална улагања АП Војводине, која је већ у активностима око изградње пута Опово-Дебељача, а од Републике, путем Канцеларије за управљање јавним улагањима, где у процедурама за неке капиталне пројекте, као што су Дом Здравља Опово, школа у Сакулама итд, и ту нам је подршка Републике и Покрајине најбитнија, али свакако и кроз ресорна министарства и покрајинске секретаријате ми ћемо припремати пројекте већ за почетак идуће године и ако се ми припремимо како треба, а нема сумње да хоћемо, сигуран сам да њихова финансијска подршка неће изостати.

    • Ближи се крај године и формирање буџета за следећу годину. Какав буџет је потребан општини Опово за наредну годину?

  • Буџет општине Опово за 2021 мора бити пре свега реалан, али мора у исто време  и амбициозан и рационалан што уопште није једноставно спровести. Кад кажем рационалан то значи да морамо да се домаћински опходимо према буџету Општине, јер имамо доста изазова током наредне године, а тиче се пре свега отплате дуга Дома здравља. Тај рачун нисмо ми направили, то је проблем који је настао много година раније, а дошао је нама на наплату, али ми смо спремни да прихватимо тај изазов и решићемо и проблем тог дуга, који је углавном према добављачима за лекове и који износи око 60 милиона динара, јер се није бавило тиме у ранијем периоду, али ми ћемо тај дуг решити и показаћемо како се води рачуна о овој кључној установи на територији наше општине.

Зато наш буџет за 2021 мора бити рационалан и штедљив. Када кажем амбициозан то значи да ни једна од активности која локална самоуправа спроводи не сме изостати, мора да се води рачуна о свему, о социјално угроженим грађанима, о инвестицијама, о градилиштима, ту ћемо фокус из наших средстава имати на припреми пројектних и техничких документација за све веће инвестиције и ту очекујемо велику подршку Републике и Покрајине, ми ћемо имати спремну документацију за све веће пројекте и аплицираћемо за додатна средства од њих.   Што се тиче квалитета свакодневног живота у општини Опово, то морамо не само  одржати на постојећем нивоу, већ и унапредити, што значи да ће се из општинског буџета и даље улагати и у спорт, и у културу, и у младе, и у пензионере, а могу рећи да ћемо идуће године повећати и буџет за заштиту животне средине. Мој нови тим и ја имамо разних креативних идеја које се тичу унапређења природе у општии Опово, као и начинима борбе са дивљим депонијама и, нема сумње,  реализоваћемо их.

   • Као председник општине, који иза себе већ има одређено искуство у вођењу општине, шта очекујете од Општинске управе и хоће ли ту бити неких промена како би она функционисала још боље?

  • Прошло је неких два месеца од када сам на челу локалне самоуправе и то је донекле довољно времена да сагледам рад сарадника и запослених у органима локалне самоуправе. Првенствено од чланова мог кабинета очекујем максималну посвећеност раду, редовну присутност на терену, комуникацију са суграђанима, указивање на проблеме и давање предлога и идеја, уколико се неко буде уморио од тог темпа сасвим је природно да ће неко ко има енергије заузети то место. Странка којој припадам очекује увек највише резултате и тога морамо сви да будемо свесни који се бавимо политиком.

Што се запослених у Општинској управи тиче, ту пре свега очекује поштовање грађана и однос према њима  који свакодневно долазе за своје потребе, то је приоритет приоритета, јер ми и јесмо сервис тих грађана, очекујем да сви запослени поштују установу у којој раде, односно радно време и кодекс понашања, али очекујем и максимлану ефикасност  у раду, решавање предмета, то је иксуство које сам стекао у приватном сектору у претходном периоду, да резимирам поштовање грађана, своје установе и ефикасност у раду, уколико неко није навикао и не може да испрати тај темпо ја немам никакав проблем да га заменим  неким другом из редова запослених и тиме оптимизирамо рад управе.

Могу се, дакле, очекивати кадровске промене и то и у руководећем кадру како би се постигли резултати којима тежим, то сам управо урадио и као директор у Дунав осигурању након неких  пар месеци проведених у Главној филијали у Панчеву,  и дало је видљиве резултате.

Шта ће у области социјалне политике бити приоритети Општине Опово током мандата ове општинске власти?

  • Брига о социјално угроженим категоријама становништа је увек један од приоритета. Последњих година томе смо придавали значајну пажњу и кроз већ уходану сарадњу са ресорним јавним установама успели смо да покренемо разне пројекте и акције помоћи социјално угроженим породицама и старачким домаћинствима.

Праксом „Отворена врата“, односно примања грађана сваког петка у кабинету председника општине, решавамо добар део појединачних проблема, а системски преко већ поменутих ресорних јавних установа уз подршку локалне самоуправе.

Ипак, истакао бих да је основа ове политике у доброј економији, јер акције помоћи су краткорочног ефекта, због чега је наш фокус на новим радним местима како би радно способно становништво изашло из ове категорије.

(Старт 013)

Пројекат „Локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.