ДВА ЕУ ПРОЈЕКТА... Јарослав Хрубик, председник Општине Ковачица

Једно питање – један одговор

Јарослав Хрубик, председник Општине Ковачица

НА СВЕ ИЗАЗОВЕ ИМАЛИ СМО СПРЕМНЕ ОДГОВОРЕ

• Иако је и 2021.  била година изазова, нисмо изгубили континуитет и нисмо одступили од плана развоја наше општине
• Можемо се похвалити као једна од ретких општина која у овом моменту спроводи два велика пројекта које финансира ЕУ
Градиће се нова зграда Галерије наивне уметности
  • Како са становишта функције коју обављате оцењујете 2021. годину, са свих аспеката, и каква су Вам очекивања од нове, 2022. године?
  • Општина Ковачица ову годину започела је са повећаном бригом о здрављу становништва у складу са почетком имунизације у читавој земљи. У овој области тесно смо сарађивали са Домом здравља Ковачица, како бисмо читав процес вакцинације грађанима олакшали и како бисмо грађане што више информисали о начинима за пријаву за вакцину, прво путем е-управе, а касније и путем нашег Контакт -центра који је радио у служби грађана. Нисмо заборавили ни привреднике, те смо отворили и пункт за вакцинацију ван Дома здравља.

Иако је и 2021.  била година изазова, нисмо изгубили континуитет и нисмо одступили од плана развоја општине.  Посла је било много. Од ударних рупа на путевима, до реконструкције жила куцавица најфрекфентнијих путних праваца.

Општина Ковачица издвојила је средства из буџета за санирање ударних рупа у сваком месту општине Ковачица, а у ове сврхе издвојено је 600.000 динара.

На магистралном путу између Црепаје и Ковачице завршени су радови на реконструкцији пута. Наша је иницијатива, а финансијски целокупан посао подржало је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.Путна жила куцавица општине Ковачица након обе реконструкције биће у дужини од 12 км пута. Овај путни правац, конкретно, је имао приоритет с обзиром на велико оптерећење.

Улагали смо у инфраструктуру и добили средства и поверење Покрајинске владе да реализујемо велике пројекте.

ДЕЦА СУ … Јарослав Хрубик у једној од бројних акција бриге о ученицима

Покрајинска влада и Фонд за капитална улагања АП Војводине поверили су нам средства путем пројекта за наставак радова на спортској хали у Црепаји.  Општина Ковачица издваја додатних 60 милиона динара, поред добијених 60, како би се наставили радови на овом великом и важном пројекту за развој спорта и побољшање услова бављења спортским активностима. Са поменутим уговором до сада је укупно обезбеђено 145 милиона динара и ово је један од највећих инфраструктуних пројеката у области спорта у општини Ковачица. Сада би завршетком ових радова требало да буде завршено две трећине посла.

Поред тога, потписан је уговор у првом кварталу године којим су обезбеђена средства за  суфинансирање израде Плана развоја општине Ковачица, у износу од 650.000 динара. Део средстава обезбедио је Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу. У складу са тим урадили смо План за наредних осам година. Ово је стратешки документ којим смо у обзир узели све области живота наших грађана.

Такође, покренули смо и пројекат израде пројектно – техничке документације за изградњу нове зграде  Галерије наивне уметности. У складу са тим, Општина Ковачица ће за ту инвестицију издвојити 1.400.000 динара,  поред 1.000.000 дианра добијених од Аутономне Покрајине Војводине

Добили смо и средства за реконструкцију водоводне мреже, у висини од 33 милиона динара, од тога Општина је издвојила 20 процената, а уговором о финансирању за водоводну мрежу у Ковачици од Покрајинске владе обезбеђено је осталих 80 процената. Очекујемо да радови крену са првим данима  пролећа.

Након Ковачице, Уздина и Дебељаче, урадили смо реконструкцију и водоводне мреже у Црепаји, старе преко 40 година. Посао је вредан преко 38 милона динара, 20 милиона динара обезбедио је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, док је из општинског буџета обезбеђено  додатних 18.254.000 динара.

Од октобра у општини Ковачица поново ради јавни бележник. То је резултат напора нас као локалне самоуправе да укажемо на велике потребе наших грађана за овом врстом услуге и успели смо у томе.

Нисмо заборавили ни друштвени и социјални аспект нашег програма развоја и трудили смо се ове године да ојачамо додатну подршку нашим грађанима. Овом приликом подсетићу на то да је Општина Ковачица од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања добила средства у вредности од 4.700.000 динара. Овим трансфером, који је ове године већи него раније, суфинансираће се услуга социјалне заштите, и то услуга геронто-домаћица. Општина Ковачица суфинансира поменуту услугу са додатних 4.300.000 динара, те је укупно издвајање у висни од 9.000.000 динара. Ово је само један од начина на који водимо рачуна о нашим најстаријим грађанима.

    Можемо се похвалити као једна од ретких општина која у овом моменту спроводи два велика пројекта које финансира Европска унија.

Покрајински  секретаријат за финансије одобрио је средства за потребе учешћа у суфинансирању активности из пројекта Повећање квалитета медицинских услуга за прекограничне заједнице, а по програму ИПА – програма прекограничне сарадње, у износу од преко 2.100.000 динара.

У оквиру овог пројекта реновираће се диспанзер у Берлишту у Румунији и набавити  медицинска опрема, а набавиће се и  медицинска опрема и намештај за Дом здравља Ковачица. Циљ је побољшање медицинских услува путем иновативних, високо квалитетних услуга, које ће бити сталне и увек на располагању грађанима. Укупна вредност пројекта је близу 420 хиљада евра, од тога Европска унија је преко Интеррег програма одобрила преко 120 хиљада евра за општину Ковачицу. Чак 85% од наведене суме финансира ЕУ, а 15% Општина Ковачица.

Такође,  по истом јавном конкусу,  Општини Ковачица додељена су и бесповратна средства за пројекат Банатски зелени коридор – повезивање људи са природом и културом, а по програму ИПА – програм прекограничне сарадње  РУМУНИЈА- СРБИЈА, у  износу од око 2.2 милиона динара.Пројекат прекограничне сарадње Зелени коридор Баната (Banat Грееенwаy) за задатак има коришћење туристичких ресурса и њихову конверзију у туристичке производе. Пројекат траје годину дана, а укупан буџет пројекта је 528.952,20 евра, а ИПА суфинансира 85 одсто средстава.

И ове године ђаци генерације у свим основним школама са територије Општине Ковачица добили су од Општине таблет рачунаре, а „вуковци“ комплете књига класика српске књижевности, а свим ученицима који су ове године уписали први разред Гимназије поделили смо симболичне поклоне у виду УСБ меморије.

Подсетићу, сви ђаци путници имају право на рефинансиран превоз ученика у номиналном износу од 4.000 динара. Сваки следећи ученик путник из породице путује бесплатно ка Панчеву, Зрењанину, Београду и ка Ковачици, односно, Гимназији „Михајло Пупин“.

Ове године смо такође обезбедили средства за ранчеве за све прваке, те су своје прве ранчеве добили са поласком у први разред. Такође, урадили смо и поправку крова на ПУ „Колибри“, а у те сврхе издвојено је милион динара.

Наставили смо са праксом поделе ауто-седишта уз едукацију родитељима у области безбедности у саобраћају и ове године смо поделили 90 ауто-седишта.

Подржали смо бројне традиционалне манифестације у свим местима наше општине, спровели редовне конкурсе у области културе, пољопривреде, екологије, лова и риболова, спорта, и конкурс намењен за пројекте од јавног интереса.

КУЋА НА СЕЛУ… за две породице обезбеђена средства за две куће: у Дебељачи и Црепаји

За крај године издвојио бих посебно лепе вести, наиме, две породице, из Црепаје и Дебељаче, добиле су средства за куповину куће на селу. Са Министарством за бригу о селу потписали смо тројни уговор о добијању 1.200.000 динара за куповину куће за сваку породицу. Овим путем, још једном, желим да им честитам и пожелим пуно среће у заједничком животу, али да позовем и друге младе брачне парове да се одазову на овакве јавне позиве и наредне године.

Старт 013

Пројекат „Општина Ковачица – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковачица
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.