ЛИДЕРКА, СВЕ ПРЕДИСПОЗИЦИЈЕ... Виолета Оцокољић

На кафи са…

Виoлета Оцокољић, чланица Привременог органа општине Ковин и будућа народна посланица

ИЗБОРИ СУ ПОКАЗАЛИ КАКВУ ТО  БУДУЋНОСТ ГРАЂАНИ ЖЕЛЕ

• Уколико желите неке ствари да мењате, не можете бити неми посматрачи стварности, очекујући да ће  се ствари у жељеном правцу одвијати мимо вашег ангажовања и зато  морате ићи оним путем на којем ћете се сусретати са разним проблемима и, заједно са грађанима, решавати их у њиховом интересу, то је задатак одговорног политичара, а не пласирање лажних вести, твитер политикантство и насиље

У Ковину смо,  придржавајући се свих правила у складу с оним „будимо одговорни“, и на пристојној дистанци, и на отвореном простору, разговарамо са дамом која је завршила Географски факултет Универзитета у Београду, и то смер Туризмологија. Не треба много да питамо, наша је саговорница изузетно  предусретљива, а уз то посебно елоквентна, тако да, између два гутљаја кафе, нама остаје само да се за нешто узгред заинтересујемо, али ни у једном случају нисмо остали без јасног и прецизног одговора, праћеног адекватним осмехом или покретом руку, тек да аргументација буде подигнута на виши ниво.

У ДРУШТВУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ… после успешно завршене и Академије младих лидера

Наша саговорница је Виолета Оцокољић, туризмолог, у два наврата чланица Општинског већа, задужена управо за питања из те области, а која је искуство стицала и у Средњој школи „Васа Пелагић“, али и у Туристичкој агенцији у Смедереву, УСР „Делиблатско језеро“, па и као туристички инспектор, да би од фебруара ове године, одлуком Владе Србије, постала чланица Привременог органа општине Ковин. Уз то, чланица је и Удружења туризмолога Србије и Мреже инспектора Србије. Говори енглески језик, а чита  Селимовића, Пекића, Кафку, Хемингвеја, Хесеа… великане писане речи, иза којих, онај ко их прочита, остаје непроцењиво богатство у глави и неизбрисиви трагови, које не може баш свако тако лако препознавати. Али Виолета је то, и зато кафа са њом има посебан и мирис и укус, збиља.

Одакле почети, после овога шта смо све чули и у шта смо се све уверили, ништа логичније од ових маски које носимо, пандемије с којом живимо, и питањем, како се и шта у тој ситуацији радило и ради?

ПАНДЕМИЈА И ПРОЈЕКТИ 

    -Ових пет месеци рада Привременог органа у великој мери се поклопио са ванредним стањем, мерама за сузбијање корона вируса и мерама заштите становништва од пандемије ковида-19.  Свакако да руковођење општином, на челу са председницом Привременог органа Сањом Петровић, у оваквим условима представља велики изазов, али је важно нагласити да се успешно суочавамо са новонасталом ситуацијом. За време ванредног стања формирали смо волонтерски тим Штаба за ванредне ситуације, општински кол -центар за помоћ лицима старијим од 65 година, обезбедили пакете свим пензионерима чија примања на прелазе 30.000 динара, и то средствима Покрајинске владе, а из општинског буџета обезбедили смо пакете помоћи свим корисницима социјалне помоћи и становницима у стању социјалне потребе. Међу првим општинама у Србији започели смо дезинфекцију улица и тротоара, установа, стамбених зграда, што се показало као ефикасно средство у борби против пандемије.

У СВОМ ЕЛЕМЕНТУ… на отварању манифестације „Стари Лала“ у Ковину

Па, ипак, наставили смо рад на пројектима које су од велике важности за даљи развој општине – донета је Одлука о откупу земљишта и погона некадашње фирме “БЕКО”, за шта је новац обезбеђен из буџета Републике Србије, са циљем да се на основу Меморандума о сарадњи између општине Ковин и турске компаније “Мел текстил” покрене производња текстила на месту некадашњег гиганта; у Баваништу је отворена шивара за производњу тешког текстила “MDS TEX”, која сада запошљава 35 радника (углавном жена) са планом за проширење капацитета; проширени су капацитети и ангажовани радници у компанији “Премил”, која производи храну за псе и мачке; отуђена су два хектара земљишта у индустријској зони фирми АД „Срем пут“ за изградњу асфалтне базе, а још два хектара отуђено је фирми која ће у Блоку 119 отворити погон за изградњу неспецифичних грађевинских конструкција.

И НА ОВОМ ПОСЛУ… са колегом у акцији помоћи онима којима је помоћ потребна

Из Покрајине је стигло ново санитетско возило са пратећом медицинском опремом за Дом здравља у Ковину; у завршној је фази опремање проширеног објекта Дневног боравка за лица са сметњама у развоју; у току је замена азбестних цеви оним полиетиленским у Пролетерској улици и делу Улице Петра Драпшина у Ковину; завршена је капела на гробљу у Плочици; у току су грађевински радови на изградњи постројења за прераду пијаће воде у Дубовцу; издали смо у закуп пословне просторе апотека у власништву Општине Ковин, а у склопу Дома здравља, у осам насељених места и то апотекарској установи “Јулија Нова”, као најповољнијем понуђачу у поступку прикупљања писмених понуда, што је јако важно за она села у којима апотека до сада није постојала. Изградићемо и прелепо дечије село на месту некадашњег Дома ЈНА, препуно едукативних и забавних садржаја, на радост наших најмлађих суграђана, а у току су радови на асфалтирању улица, тротоара и уређењу пешачких стаза.

Шта рећи? Збиља, урађено је много тога, упркос…  Али све се може кад се има план и зна шта се хоће и како треба радити и у предвиђеним и у непредвиђеним условима.

С.Батало

(Цео текст разговора можете прочитати у најновијем штампаном издању Старта 013)

Пројекат „Локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.