БРЕНД... Народна башта и једно од бројних дечјих игралишта (Фото: СиБ)

Панчево

Бројне и разноврсне  активности ЈКП „Зеленило“

НОВА СТАБЛА,  ДЕЧЈА ИГРАЛИШТА, БРИГА О ПОЊАВИЦИ, АЛИ И О ЈЕДНОЈ БУКВИ…

• Поред редовних послова „Зеленило“ је ове године преузело мноштво активности како би Панчево било зеленије, од садње великог броја садница до уређења паркова и игралишта по граду
• Посебна пажња посвећена је Парку природе „Поњавица“

ЈКП „Зеленило“ Панчево се током 2020. године ангажовало на уређењу јавних зелених површина на различите начине. Како су нам рекли у „Зеленилу“, поред редовних активности овог предузећа, у које спадају кошење траве, одржавање мобилијара, односно клупа, справа на дечијим игралиштима и других редовних активности, ово панчевачко предузеће је током ове године радило и на проширењу постојећих цветних површина у граду, на отварању нових цветних рондела, као и постављању двадесетак нових жардињера по граду. У сарадњи са Удружењем „Спортико“, „Зеленило“ је учествовало и у пројекту изградње првог комбинованог игралишта за децу са обичним справама, али и справама за децу са инвалидитетом у Србији, које је постављено у Народној башти. Поред тога, постављено је ново дечије игралиште у панчевачком насељу „Содара“. Период ванредног стања, смањења свих активности и затварања паркова, радници „Зеленила“ искористили су да освеже и поправе комплетан мобилијар парка Народна башта, који је суграђане дочекао спреман за посете након попуштања мера везаних за пандемију. На Тргу краља Петра Првог проширено је постојеће дечије игралиште новим справама за најмлађу децу.

И БУКВА
  Град Панчево има неколико споменика природе на својој територији, а један од њих је црвенолисна буква у парку у Омољици. У питању је веома ретка врста букве која не расте у нашим крајевима и, као једина у Граду Панчеву, проглашена је за споменик природе треће категорије, од локалног значаја.
О овој букви брине се ЈКП „Зеленило“ које сваке године прати и процењује стање стабла и, у складу са тим, преузима неопходне активности како би се ово дрво што боље очувало. Омољчани су посебно поносни што у свом селу имају овакво дрво, а како кажу у „Зеленилу“, ова буква је веома очувана пошто расте у парку, што јој омогућава да се даље шири.

У заједничкој акцији са ЈКП „Хигијена“ Панчево, током ове и прошле године, уклоњене су и саниране бројне дивље депоније по граду, које је „Зеленило“ својим садницама претворило у зелене оазе. После укљањања смећа са тих дивљих депонија, радници „Зеленила“ су садњом смрча, туја и липа у последњих пар месеци од чак десет оваквих локација у Панчеву направили оазе зеленила што ће спречити несавесне грађане да их поново претворе у ругло града.

ПОЊАВИЦА… Парк природе и природно добро (Фото: Зеленило)

Када је садња дрвећа у питању, „Зеленило“ је и током претходног периода наставило са садњом стабала у граду, каже за Старт 013 Жења Маринковић, саветник за просторно планирање у овом предузећу, напомињући да оно годишње посади више хиљада нових садница на различитим локацијама по граду, а да је за ову годину планирано да то буде три хиљаде садница. Само током ове године у оквиру низа акција под називом „Засади дрво“ ново дрвеће добили су становници Нове мисе и Котежа 2, где је посађен одређен број ових садница, наравно све уз учешће грађана ових делова Панчева. Осим саме обнове зеленила, циљ ових акција јесте и да се Панчевци, кроз своје учествовање, а поред самог боравка у природи доста тога сазнају о заштити животне средине, чиме би се код њих покренуо волонтерски дух и  тиме анимирали за будуће учешће у сличним акцијама овог предузећа. Такође, садња у ветрозаштитним појасевима ка насељеним местима које је „Зеленило“ започело у новембру 2019. настављена је и ове године током фебруара и марта, а укупно је током ове сезоне садње посађено преко пет хиљада садница дрвећа на овим локацијама.

А ТУ ЈЕ И МУЗЕЈ… Градски парк у центру града (Фото: СиБ)

С циљем заштите природе и јединственог еко-система реке Поњавица која се налази у околини леве обала Дунава између Омољице и Банатског Брестовца, 1995. године проглашен је Парк природе „Поњавица“ који је проглашен природним добром треће категорије. О разноликој флори и фауни овог заштићеног природног добра површине око 300 хектара већ пет година брине ЈКП „Зеленило“ из Панчева.

–   У Парку природе „Поњавица“ ове године доста се радило, најпре на одржавању инванзивне вегетације, као и на едукацији школске деце у Банатском Брестовцу о значају одржавања животне средине, а тиме и саме „Поњавице“. Едукација је планирана и са Основном школом у Омољици, али је ванредно стање довело до промене планова. Чуварска служба је у сталној контроли парка природе „Поњавица“, продато је око сто дозвола за пецање, а завршен је и мониторинг рибљег фонда. У наредном периоду очекује нас селективни излов инванзивних рибљих врста за који смо исходовали дозволу надлежног органа као и порибљавање током јесени – објашњава наша саговорница које активности очекују ЈКП „Зеленило“ када је реч о Парку природе „Поњавица“ у наредном периоду.

И. Владан

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево