ВИСОКИ ЦИЉЕВИ... Војислав Диклић

Интервју

Војислав Диклић, члан Општинског већа Алибунара

ВЕТРОПАРК КАО ВЕТАР У ЛЕЂА

• Изградња ветропарка је инвестиција чији значај превазилази општинскле и регионалне границе • Број незапослених за годину дана смањен за 11 одсто • Што повољнији услови за привлачење инвеститора као подстицај запошљавању

Војислав Диклић (1960) је Козјачанин,  како сам каже на „привременом раду“ у Алибунару. Од када се бави политиком, био је заменик председника општине, саветник председника општине, а сада је члан Општинског већа, задужен за привреду, урбанизам и комуналне делатности. Члан је Српске напредне странке, а „због њене одговорне политике , како према држави, тако и према грађанима“

    • Који је био Ваш први корак када сте почели да водите ресор привреде, урбанизма и комуналних делатности?

    -Онај најлогичнији: упознавање са постојећим стањем, идентификовање проблема и анализа њихових узрока, а онда, у сарадњи са директорима и руководиоцима служби и одељења, одређивање основних смерница и планова активности за њихово постепено решавање.

    • После годину дана рада, како тренутно видите ситуацију у ресору који покривате?

    -Наши проблеми не разликују се превише од оних у осталим општинама приближне развијености, боље рећи неразвијености, каква је општина Алибунар. Пљачкашка приватизација после 2000. године није мимоишла ни нашу општину, са свим њеним погубним последицама. На плану комуналне инфраструкуре, иако смо доста тога урадили, има још много посла, јер то је основни предуслов како за квалитетнији живот становништва, тако и за привлачење нових инвеститора.

    • Колико у општини Алибунар има запослених који плату примају из општинског буџета, а колико незапослених, и какви су показатељи у односу на период од пре годину дана?

    -На, да тако кажем „буџетским јаслима“ је 217 радника (радници Општинске управе, ЈКП, предшколских установа, Библиотеке). Што се броја незапослених тиче, он је у односу на период од пре годину дана мањи за 11 одсто, тако да је тренутно 2.880 оних који су на евиденицији Службе за запошљавање.

    • Шта тенутно чините на плану смањења незапослениости?

    -Прво, Општина је након 16 година коначно урадила планску документацију за радне зоне и почела њихово опремање и привођење намени, тако да ускоро очекујемо и прве ефекте тих мера. Даље, у садањи са НСЗ редовно радимо на стручном оспособљавању приправника и вршимо едукацију незапослених лица, с основним циљем помоћи за отпочињање самосталног бизниса. Сем тога, учесници смо у ЕУ пројекту „Помоћ теже запошљивим групама“.

ПОРУКА

    • Председник Општине Предраг Белић је, по функцији,  и први човек Општинског већа. Како оцењујете његов рад и шта бисте поручили њему, а шта грађанима?

    -Ја сам члан његовог тима, тако да о оцени не бих, али бих рекао да је он човек огромне енергије и да улаже максималне напоре да обезбеди бољи живот житељима наше општине.  Њему бих поручио да настави овако како је започео и да и даље буде та покретачка снага за промене набоље, а грађанима, да је ово што радимо само почетак тог посла и да немамо намеру да застајемо у његовој реализацији, напротив,

наш је циљ био и остао –  што брже до бољег живота свих грађана.

• Које су то данас највеће инвестиционе и привредне активности  у општини Алибунар?

     -То је изградња ветропарка, што јe један од најзначајнијих пројеката, не само за општину и регион, него и знатно шире. Друга инвестиција, на коју смо поносни, а која је одскора почела са радом, је изградња биогас постројења у Иланџи, а поменуо бих још и фабрику ципела у Алибунару и фабрику за производњу пластичне амбалаже у Банатском Карловцу.

    Треба напоменути да преко 70 одсто становништва у нашој општини живи од пољопривреде, и због тога је то привредна грана која је у приоритету наше општинске економске политике, посебно што се тиче подстицајних мера и стручне помоћи, тако да ове године очекујемо добре резултате у тој области.

    • Какво је стање са комуналном инфраструктуром?

    -У општини Алибунар постоји само једно комунално предузеће, настало спајањем четири, која су самостално радила до 2015. године. Овај се потез показао као изузетно рационалан. Сем остварених уштеда у буџету, добили смо знатно опремљеније и ефикасније предузеће. И резултати су и те како видљиви, тако да сам његовом радом изузетно задовољан, а уверен сам и грађани.

    • Какво је стање са водом, канализацијом, уређеношћу, одржавањем зграда?

    -Што се водоснабдевања тиче, ту немамо проблема, али имамо са дотрајалом водоводном мрежом. Нажалост, Општина нема довољно пара за сав тај посао, па ћемо морати да се обратимо за помоћ Покрајини и Републици. Канализациона мрежа за сада постоји само у Алибунару, Банатском Карловцу и Јаношику. У плану је да тај посао што је пре могуће завршимо и у другим селима.

    Када говоримо о урбанистичкој уређености, донети су просторни планови и планови детаљне регулације за највећа насељена места, чека нас посао и у оним мањим.

Што се одржавања зградa тиче, ту баш имамо чиме да  да се похвалимо. Реновирани су ентеријери и екстеријери зграда месних заједница, домова културе, школа, а ускоро почиње и свеобухватан посао на  реновирњу ОШ „Први мај“ у Владимировцу…

    • Како сарађујете са покрајинским властима?

     -Задовољан сам сарадњом. Ето, недавно су нам додељена значајна средства за реализацију пројекта уличне расвете, којим ћемо, не само остварити уштеду, него и смањити емисију штетних гасова, што је од посебног значаја за здравље наших суграђана, а то нам је свакако најважније..

    • Чиме бисте били најзадовољнији по истеку четворогодишњег рада?

    -Моји су циљеви врло високи, али био бих задовољан ако бисмо, између осталог, успели да реализујемо и пројекат обнове водоводне мреже у свим местима.

СиБ