ВИНСКИ ГРАД... Драгана Митровић

Вршац

Свечано отворени 61. Дани бербе грожђа – Грожђебал

ВАЖНО ЈЕ САЧУВАТИ ОБИЧАЈЕ И КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ

• Шездесет и први по реду Грожђебал отворили су градоначелница Вршца Драгана Митровић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др  Вук Радојевић

У Вршцу је вечерас почео 61. Грожђебал, који су отворили градоначелница Вршца Драгана Митровић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, који је посебно истакао да је важно да Србија и Војводинa сачувају своју традицију, обичаје и културно наслеђе.

ПОХВАЛЕ ГРАДСКОЈ ВЛАСТИ… др Вук Радојевић

Др Вук Радојевић је заједно са градоначелницом Вршца Драганом Митровић најпре обишао чувену винску улицу, где је посетио изложбене штандове са винима, која су произведена у малим породичним компанијама.

Након шетње главном улицом и разговора са винарима, у обраћању поводом отварања 61. Дана бербе грожђа, на Тргу Светог Теодора Вршачког, Радојевић је Вршчанима указао да је Покрајинска влада препознала ову манифестацију као туристички потенцијал, а вино и виноградарство као добар привредни потенцијал овог града, и овог региона.

Истакавши да Вршац заузима значајно место на винској карти, ресорни секретар је навео да посебне заслуге у томе имају винари и виноградари у Вршцу, који су се генерацијски определили да узгајају винову лозу у овом крају.

“Вршац с правом носи епитет винског града, јер је у вршачком виногорју близу 2.000 хектара под виноградима и има 14 регистрованих винарија. Вршац остварује значајан допринос у винској индустрији, која је последњих година у нашој покрајини изузетно напредовала, и они који су у овом послу заслужују да буду конкретно подржани”, нагласио је Радојевић.

Ресорни секретар је навео да је Покрајинска влада, по први пут, од прошле године покренула мере аграрне политике на нивоу Војводине које финансијски подржавају виноградаре кроз субвенције за подизање нових засада винове лозе. За прошлу и ову годину потписано је и 44 уговора са исто толико винарија, од укупно 150 регистованих у Војводини. Поред тога заједнички је уложино милион евра у најсавременију опрему за производњу вина, што је допринело да она буде конкурентнија и ефикаснија.

Радојевић је позвао све винарије из вршачког виногорја да конкуришу за средства која су им на располагању. Он је подсетио и на најсавременији вински анализатор у вредности од 17 милиона динара, који је Покрајина купила и који је смештен на огледном добру Института за виноградарство у Сремским Карловцима. Циљ је био да се производња учини јефтинијом, побољша квалитет домаћих вина и постигне боље позиционирање на домаћем и међународном тржишту.

Др Радојевић и градоначелница Вршца Драгана Митровић истакли су добру сарадњу Покрајинског секретаријата за пољопривреду и Града Вршца.

„Резултат ове сарадње представља и потписивање уговора протекле недеље за изградњу канализационе мреже на Гудуричком путу, али и на другим пројектима”, истакао је Радојевић похваливши проактивну улогу Града Вршца у стварању бољих услова живота за своје грађане.

Грађани Вршца и посетиоци ове традиционалне манифестације, имаће прилику да у наредна три данакоји прате богат културно-уметнички програм, у организацији Града Вршца и Туристичке организације Вршац.

Пројекат „Вршац некад и сад – оно што остаје“ суфинансира Град Вршац.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају

ставове органа који је доделио средства.