И ПЛАН И ПРИОРИТЕТИ... министарка Кисић Тепавчевић на почетку богатог програма посете Белој Цркви

Бела Црква

Др Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, разговарала о унапређењу услуга социјалне заштите, али и о…

РЕУСУРСЕ УСМЕРИТИ ТАМО ГДЕ ЈЕ ТО НАЈПОТРЕБНИЈЕ

• На територији Јужнобанатског округа постоје 24 удружења особа са инвалидитетом, а у овој години је за њихов рад издвојено више од 5 милиона динара, чиме је обезбеђено укључивање особа са инвалидитетом у различите инклузивне програме и активности – истакла је  др Дарија Кисић Тепавчевић

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић посетила је Белу Цркву, где је са председницом Општине Виолетом Симић, начелницом Јужнобанатског управног округа Марином Томан и директорком Центра за социјални рад „8. мај“ Маријаном Георгијевски разговарала о активностима на унапређења услуга социјалне заштите и ефикаснијој заштити социјално угрожених група.

Истичући да је министарство на чијем је челу, за унапређење услуга социјалне заштите обезбедило трансфер средства локалним самоуправама  у износу од 556 милиона динара, др Кисић Тепавчевић је напоменула и да је међу њима и пет локалних самоуправа из јужног Баната, којима је опредељено 15 милиона динара, а „када говоримо о Белој Цркви, у оквиру трансфера преусмерили смо више од пет милиона динара, сагледавајући све активности које треба да спроводимо у наредном периоду како би своје ресурсе усмерили тамо где је помоћ најпотребнија“.

Проф. др Кисић Тепавчевић разговарала је и са представницима удружења за заштиту особа са инвалидитетом из Панчева, Вршца, Пландишта, Опова, Ковачице, Алибунара, Ковина и Беле Цркве, о унапређењу услова живота и рада особа са инвалидитетом.

„На територији Јужнобанатског округа постоје 24 удружења особа са инвалидитетом, а у овој години је за њихов рад издвојено више од 5 милиона динара, чиме је обезбеђено укључивање особа са инвалидитетом у различите инклузивне програме и активности. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је у сарадњи са компанијом „Моцарт“ обезбедило комби возило за потребе особа са инвалидитетом на подручју Беле Цркве“ – истакла је министарка Кисић Тепавчевић, која је у Белој Цркви посетила и Дом за децу и омладину „Вера Радивојевић“, за које је Министарство у претходном временском периоду издвојило финансијска средства за реконструкцију крова и опремање, а у току су и радови на замени расвете.

Виолета Симић, председница Општине Бела Црква, захвалила је министарки Кисић Тепавчевић на посети, током које су договорени планови за наредну годину, а у циљу побошљања услова за живот и рад грађана, посебно оних у домену социјалне заштите.

„Направили смо динамични план, одредили смо приоритете у домену рада Центра за социјални рад у Белој Цркви, Дома за децу и омладину и у погледу унапређења положаја особа са инвалидитетом. Захвалила бих и представницима свих удружења који су данас били наши гости, разговор је био врло конструктиван, чули смо примере добре праксе и могли смо доста тога научити“ – рекла је Виолета Симић.

Марина Томан, начелница Јужнобанатског управног округа, напоменула је да је договорена даља подршка на унапређењу кадровских капацитета установа у општини Бела Црква и њиховој квалиттнијој техничкој опремљености.

„Важан нам је и састанак са представницима цивилног друштва, на коме смо договорили и додатну подршку од стране Министарства и локалних самоуправа, како би се унапредио рад удружења која се баве проблематиком особа са инвалидитетом. Драго ми је када видим добру сарадњу локалних самоуправа и добар партнерски однос између представника цивилног друштва“ – истакла  је Марина Томан.

Зоран Станковић, директор Дома за децу и омладину „Вера Радивојевић“, захвалио се Министарки Дарији Кисић Тепавчевић на контунуираној подршци која је омогућила да свакодневни живот корисника услуга смештаја у овој установи буде што квалитетнији.

Министарка др Кисић Тепавчевић“  посетила је и Општинско удружење пензионера, као и Удружење жена „Гребаначки мираз“. Том приликом проф. др Кисић Тепавчевић погледала је етно поставку овог удружења и разговарала са представницама удружења жена са подручја белоцркванске општине.

(Фото: БЦ Инфо)

Пројекат „Општина Бела Црква – грађанин у функцији актера општинске локалне самоуправе“ суфинансира Општина Бела Црква.