ОД РЕЧИ И АКЦИЈЕ... др Зоран Тасић

Oпово

Др Зоран Тасић, председник Општине Опово

ВАЖНО ЈЕ КАКО СЕ ОДНОСИТЕ ПРЕМА ЉУДИМА 

• Кроз „Отворена врата“ прошло је до сада 1500 грађана и преко 70 одсто њихових проблема успели смо да решимо
• Све што смо испланирали и обећали грађанима почетком прошле године урађено је

Председника Општине Опово др  Зорана Тасића, који је уједно и председник Општинског одбора СНС , питали смо, најпре, ништа неуобичајено, шта је то што је урађено претходне године у овој јужнобанатској општини, а што он сматра као најзначајније?

– Пре свега, чињеница да је све што смо испланирали и обећали грађанима почетком прошле године урађено је, због чега сам изузетно поносан јер смо у ове две године мандата потврдили да смо људи од речи и акције. Реализовали смо низ пројеката на изградњи инфраструктуре у свим областима, од саобраћаја и пољопривреде до спорта и рекреације, дали смо значајну подршку јавним установама и предузећима на локалу, а посебну пажњу смо усмерили на социјалну политику, где су нам приоритети били социјално угрожене категорије и стварање услова за инвестирање и отварање нових радних места. Међутим, ако бих морао нешто да издвојим то би били капитални пројекти за нашу средину, као што су комплетно реновирање здравствених амбуланти у Сакулама и Сефкерину, у које 40 година није ништа улагано, реконструкција водоводне мреже, затим пројекти на реновирању школских и предшколских објеката, као и чињница да смо једна од ретких општина где у претходној години није било неуписане предшколске деце за дневни боравак.

  * Колики је овогодишњи буџет, и које бисте његове особености посебно истакли?

– Што се тиче реалних прихода локалне самоуправе, они износе око 250 милиона динара, међутим, чињеница да је овогодишњи буџет пројектован на 549 милиона говори о томе да је локална самоуправа добро урадила свој део посла и да је успела преко пројеката покрајинских и републичких органа да свој буџет удвостручи. Буџет бих свакако окарактерисао као развојни, а добар део ових пројектних средстава иде за реализацију великог капиталног пројекта изградње пута Опово – Дебељача, који је од великог значаја за овај део Баната.

     *Који су то највећи проблеми грађана општине Опова и када и како мислите да их решите у оквиру онога што је у надлежности локалне самоуправе?

– Свакако да су то проблеми социјалне природе, где ми кроз пројекат „Отворених врата“ и кроз измену планских докумената, који подразумева Правилник о социјалним давањима, покушавамо да урадимо локалну социјалну карту и да новац из буџета заиста усмеримо оним људима којима је то најнеопходније. Од почетка нашег мандата 2016. године кроз „Отворена врата“  прошло је више од 1500 грађана, покушавамо да све те проблеме реално сагледамо и могу рећи да смо 70% тих проблема успешно решили. Ту су и разни проблеми комуналне природе, који се не могу решити за један дан, али на којима радимо како би смо их у будућности системски решили.

С. Батало

(Опширније у штампаном издању Старта 013)

Пројекат: „Опово – сва четири насеља са све четири стране општине“ суфинансира Општина Опово