ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ... Љиљана Радоњић и проф. др Мирољуб Милинчић

Бела Црква

Посета представника Руског географског друштва Белој Цркви

„НАЈЛЕПША ЗЕМЉА“ РУСКИХ ГЕОГРАФА

• У Историјском архиву у току је изложба фотографија Друштва, под називом „Најлепша земља“

У организацији Центра Руског географског друштва  Србије и Удружења за заштиту Дунава и Саве, у Белој Цркви су, од 4. до 7. јула,  боравили  представници Руског географског друштва и група студената са београдског Географског факултета.

Тим поводом, 5. јула,  у Изложбеној сали Историјског архива Бела Црква отворена је изложба фотографија Руског географског друштва на тему „Најлепша земља“. Изложба ће бити отворена до 20. јула.

Изложбу фотографија руских географа о природним и другим лепотама Русије, бираним речима и с посебним надахнућем, отворили су  Љиљана Радоњић, директорка Историјског архива и др Мирољуб Милинчић, редовни професор Географског факултета Универзитета у Београду.

Иначе, Руско географско друштво је једно од најстарих таквих друштава на свету. Основано je још 1845. године,  указом цара Николаја I, и увек је имало посебан друштвени и национални значај. Да је тако потврђује и чињеница да је, новембра 2009. године, за председника Друштва изабран  Сергеј Шојгу, а формиран је и Савет покровитеља, којим председава председник Русије Владимир Путин.

У Србији је Центар Руског географског друштва у Србији званично почео да ради 16. октобра 2016. године и до сада су реализовани бројни пројекти на територији Србије и Руске Федерације. Поред осталог, Друштво посебну пажњу поклања развоју едукативних и социјалних програма за потребе студената и других младих људи из Србије и Руске Федерације.

СиБ

(Фото: М. Белобабић)

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Бела Црква