СИМБОЛИЧНИ ПОЧЕТАК ... Ивана Росић у наранџастој хаљини и наранџасте мараме око врата жена

Панчево

Наранџасте мараме за Међународни дан борбе против насиља над женама, следи…

УЗ ЖЕНЕ, ПРОТИВ НАСИЉА, ЗА ЉУДСКА ПРАВА – СВЕ У 16 ДАНА

• Данас шаљемо поруке охрабрења свим женама које се осећају уплашено да се не плаше, јер нису саме, постоје институције у које  треба да имају поверења“, истакла  је Ивана Росић, председница Савета за родну равноправност града Панчева

Пре 40 година, 25. новембра 1981. године, у Боготи су се састале феминисткиње Латинске Америке и Кариба, и од тада се тај дан обележава као Међународни дан борбе против насиља над женама.

Тог дана започиње и кампања „16 дана активизма“, која ће у Панчеву, у организацији Савета за родну равноправност града Панчева, бити обележена низом активности, а све с циљем подизања свести о недопустивости насиља над женама и указивања на начине како да се насиље сузбија и спречава, али и другим активностима, онима које повезују жене, насиље и људска права.

Прва акција Савета за родну равноправност била је подела наранџастих марама женама запосленим у Услужном центру Градске управе, као и у осталим службама, како би ношењем наранџастих обележја припаднице лепшег пола  симболички указали на сталну потребу борбе против насиља над  женама.

Ивана Росић, председница Савета за родну равноправност града Панчева, објашњавајући разлоге зашто наранџасте мараме баш женама у Услужном центру, кае да је то због тога што су оне у свакодневној комуникацији и са женама и са мушкарцима.

„Званична боја ове кампање је наранџаста боја, која симболизује борбу жена и девојчица за светлу будућност. Савет ће у оквиру кампање имати неколико активности. Данашњу ћемо наставити са нашим локалним функционерима и функционеркама и представницама удружења жена, где ћемо сви заједно писати поруке охрабрења свим женама које се осећају уплашено и поручити им да се не плаше, јер нису саме и да постоје институције у које би требало да имају поверења“, напоменула је Ивана Росић.

Што се тиче активности на плану бољег разумевања за жене – жртве насиља,  Град Панчево је ове године издвојио око пет милиона динара за проширење капацитета Сигурне куће, која је безбедно уточиште не само  за све жене које су жртве насиља, већ и за њихову децу.

Такође, сваке године, најмање једна жена, која је била жртва насиља, добија средства по конкурсу за самозапошљавање и стварајући им могућност да покрену сопствени бизнис и на тај начин се економски осамостале, јер је познато да је управо тај економски моменат један од основних мотива зашто жртва трпи насиље.

Са тим циљем је у реализацији и пројекат „Одскочна даска“ ,на основу којег ће 13 породица из осетљивих група бити стамбено збринуто,  од којих су девет  жртве насиља, три породице су са особама са инвалидитетом,  а једна вишечлана породица је са већим бројем деце.

Ивана Росић је подсетила и да Град пружа бесплатну правну помоћ жртвама насиља,  истичући да  „постоји и СОС линија 0800 100 113,  преко које се могу јавити све жртве које доживљавају било који вид насиља и на тај начин учинити први корак у решавању овог тешког и великог проблема“, а како би се што лакше ишло у сусрет његовом, бар смањивању, од данас ће на згради сваке Месне заједнице биће истакнут и плакат који информише жене жртве насиља коме могу да се обрате за помоћ.

А кад је реч о  активностима у наредних 16 дана:

„Једна од активности биће и обилазак „Сигурне куће“ са градоначелником и већником за социјалну политику, организоваћемо радни састанак са представницама удружења жена, а поводом Светског дана борбе против сиде Завод за јавно здравље Панчево организоваће бесплатно тестирање на вирус ХИВ, од 29. новембра до 3. децембра. Изложбом радова удружења обележићемо Међународни дан особа са инвалидитетом, док ћемо поводом годишњице Монтреалског масакра одржати трибину, на тему насиља према женама. Организоваћемо и поделу магнета са бројем СОС телефона за жртве насиља, као и обилазак Дневног боравка „Невен“ у Панчеву“, набројала је неке од активности Ивана Росић.

Иначе, кампања “16 дана активизма” обухвата пет важних међународних датума која повезују жене, насиље и људска права: 25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама; 1. децембар – Светски дан борбе против АИДС-а; 3. децембар – Међународни дан особа са инвалидитетима; 6. децембар – Годишњица Монтреалског масакра и 10. децембар – Међународни дан људских права.

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево