НА ПУТУ ДО... Ксенија Мркела са својим тренером

Поводи

Успех за успехом Ксеније Мркеле, младе атлетичарке АК “Динамо” из Панчева

ОД НАЈБОЉЕ ПИОНИРКЕ ДО НАЈБОЉЕ…

• Млада нада Атлетског клуба “Динамо”, атлетичарка Ксенија Мркела је својим успесима оствареним крајем прошле и почетком ове године показала да су пред њом фантастични резултати

На свечаности одржаној у Културном центру у Панчеву, одржаној крајем прошле године, Спортски савез Панчево је прогласио најбоље спортисте за 2023. годину. Поред Ање Цревар и Богдана Јелаче, најбоље спортисткиње и најбољег спортисте, проглашени су најбољи у бројним категоријама а међу њима, у категорији пионирки, нашла се и млада атлетичарка Атлетског клуба “Динамо” Ксенија Мркела, која је и претходне, 2022. године, понела исту ову титулу. Треба поменути да је почетком прошле године, и Атлетски савез Војводине младу Панчевку такође прогласио најбољом пионирком што и не чуди, када се имају у виду њени недавни спортски резултати.

А да ни Спортски савез Панчево ни Атлетски савез Војводине у својој процени нису погрешили, потрудила се и сама Ксенија која је крај прошле и почетак нове, 2024. године, обележила својим успесима. Тако је на последњем митингу у 2023. години, одржаном у организацији Атлетског клуба “Црвена звезда”, последњег дана прошле године у Београду млада чланица АК “Динамо” поставила нови рекорд Србије за млађе пионирке у трци на 800 метара у којој је учествовала у конкуренцији старијих пионирки.

Почетком ове године, млада атлетичарка “Динама” из Панчева изборила је бронзану медаљу на Отвореном првенству Београда за пионире, одржаном 16. јануара у Београду, што је било прво овогодишње атлетско такмичење за пионире.

Осим домаћих, на њему су учествовали и атлетичари из околних земаља, а Ксенија Мркела била је једина атлетичарка која је бранила боје Атлетског клуба “Динамо” на овом такмичењу. Наравно, за овакве њене успехе свакако је заслужан и Ксенијин тренер Љупчо Цветкоски, који је више пута проглашаван за најбољег тренера у Србији. Ево шта је Цветкоски рекао о овом Ксенијином резултату:

– У трци на 800 метара бронзану медаљу је освојила Ксенија Мркела резултатом 2.33,50. То је за скоро 10 секунди бољи резултат од њеног личног рекорда. Ксенија је улазно годиште млађих пионира. На овом такмичењу је наступила са три године старијим девојчицама али то није утицало на њу. Храбро је ушла у трку и истрчала фантастичан резултат. Већ сада можемо говорити да је панчевачка атлетика и АК ,,Динамо“ добио нову изузетно талентовану девојчицу која ће врло брзо показати свој раскошни таленат.
Треба поменути да је Ксенија Мркела до ове године имала право наступа само на уличним тркама и кросевима за своје годиште, а на којима је до сада остварила готово све победе. Нова, 2024. је прва година у којој она има право наступа и на државним првенствима и од ње свакако можемо очекивати фантастичне резултате у будућности.

(Старт 013)