КАКАВ ДОЖИВЉАЈ... Драгана Митровић и Ивана Ранимиров

Вршац

У Вршачкој кули отворена изложба „Живот у утврђењу у средњовековном Банату“

СЛИКЕ  ЖИВОТА УНУТАР КАМЕНИХ ЗИДИНА

  • Град Вршац наставиће да баштини своју културу, традицију и лепоте које има и наставити да унапређујемо културну и туристичку понуду за све становнике и туристе у нашем граду – истакла је Драгана Митровић, градоначелница Вршца, на отварању изложбе

У години када се обележава тачно седам векова од првог помена Вршачке куле, у том средњовековном утврђењу отворена је прва стална изложба „Живот у утврђењу у средњовековном Банату“, која на аутентичан начин приказује како се током векова одвијао живот унутар тих камених зидина.

Посетиоци по први пут могу да виде неке од оригиналних археолошких предмета пронађених на том локалитету, делове ратничке опреме, хладно оружје као и бројне реплике оружја, оклопа, застава, макету (диораму) идеалне реконструкције Вршачког замка.

Откако је 2015. оронула и за јавност затворена Вршачка кула, са препознатљивим „зубима“ на врху, постала Вршачки замак са постављеним кровом, дозиданом мањом кулом и недовршеном кружном кулом, унутрашњост тог објекта је била потпуно празна. Међутим, и као такав је мамио посетиоце из целе Србије и региона, јер се са последње етаже пружа фантастичан поглед на панораму града и непрегледну војвођанску равницу.  Град Вршац ове године издвојио је за потребе опремања вршачке куле два милиона динара.
Изложбу је отворила Драгана Митровић, градоначелница Вршца.
„Велико ми је задовољство и поносна сам данас, што смо за наше суграђане и све посетиоце, поново отворили врата најважнијег симбола нашег града, Вршачке куле, постављањем ове аутентичне музејске поставке која нам приказује седмовековну историју овог утврђења. Након вишедеценијског немара, 2015. године, овај споменик културе, нажалост, морао је да буде затворен. Свесни вредности Вршачке куле, ми смо као локална самоуправа, њену реконструкцију ставили у план приоритета и захваљујући ангажовању људи из нашег Градског музеја, који су са сарадницима свакодневно овде радили, данас смо поново уврстили нашу кулу на туристичку мапу Вршца. Посетиоци овог споменика културе од великог значаја, незаобилазног у обиласку нашег града од сада по први пут могу да виде неке од оригиналних археолошких  предмета пронађених на овом локалитету, делове ратничке опреме, хладно оружје као и бројне реплике оружја, оклопа, застава и макету идеалне реконструкције Вршачког замка. Данашњим отварањем још једног депанданса Градског музеја Вршац, испунили смо обећање дато приликом отварања „Апотеке на степеницама“ да ћемо нашим суграђанима, али и свим посетиоцима, учинити доступним све наше знаменитости.

НЕКАД БИЛО… један од упадљивијих детаља са изложбе

Град Вршац наставиће да баштини своју културу, традицију и лепоте које има, а у сарадњи са Градским музејом, наредни кораци биће реконструкција осталих депанданаса: Стеријине куће, Музеја Роберта Хамерштила у Гудурици као и наредна фаза реконструкције осталих објеката Вршачког замка, чиме ћемо наставити да унапређујемо културну и туристичку понуду за све становнике и туристе у нашем граду“ – истакла  је у свом обраћању Драгана Митровић.
Поставку су радили кустоси-историчари Градског музеја Вршац, Ивана Ранимиров и Стефан Мавровић, уз менторску асистенцију др Александра Крстића, вишег научног сарадника Историјског института  Београду, који се опсежно бави средњовековном историјом Вршца. Конципирали су је хронолошки, па, тако, свака етажа сведочи о једној епохи.
„За нашу кулу је везана легенда о зачараној принцези, коју је чаробњак претворио у змију, јер је одбила његову просидбу. Она се, према легенди, и данас крије у каменим зидинама. Ту је и прича о вршачким патуљцима, коју смо илустровали керамичким фигурицама које су рад Данијеле Радеке, као и луткарски приказ неизоставне битке у којој је вршачки устаник Јанко Халабура одрубио главу турског бега. Детаљ  из те борбе се налази и на грбу Града Вршца“ – подсетила је кустос историчар Ивана Ранимиров, ауторка изложбе.
У плану је да се на јесен постојећа поставка допуни дигиталним садржајима– идеалном 3Д реконструкцијом замка и 4Д видео-презентацијом, која ће пружити увид у историјске фазе од формирања утврђења до његовог делимичног рушења 1701. године, након потписивања Карловачког мира.

Госте је током јучерашње церемоније отварања, предивним звуцима на харфи, забављала Доротеа Васић, ученица Музичке школе „Јосиф Маринковић“.