ПРИОРИТЕТАН ПРОЈЕКАТ... др Љиљана Лазић

Разговор с поводом

Др Љиљана Лазић, директорка Завода за јавно здравље Панчево

У НОВОЈ ЗГРАДИ ДО КРАЈА 2019. ГОДИНЕ

• Завод за јавно здравље Панчево прати јавно здравље и здравствено стање становништва целог Јужнобанатског округа, као и стање животне средине
• Наставак на изградњи нове зграде Завода можемо очекивати врло брзо

Завод за јавно здравље Панчево је установа која је надлежна за цео Јужнобанатски управни округ, два града и шест општина, са скоро 300 хиљада становника. Како за наш лист каже директорка ове установе др Љиљана Лазић, поред праћења здравственог стања становништва, што му је основна делатност, Завод ради и на другим пословима везаним за стање јавног здравља.

– Завод се бави и праћењем заразних болести, процеса имунизације, као и активностима у промоцији здравља и здравог начина живота и, наравно, на превенцији болести. Поред тога, ми пратимо рад целог здравственог система у нашем округу што значи да надзиремо организацију рада свих здравствених установа, међу којима су осам домова здравља, две опште и три специјалне болнице, као и велики број других здравствених установа – наводи др Лазић и додаје да је законским прописима из 2016. године највећи део послова праћења стања јавног здравља стављен у надлежност локалних самоуправа.  Оне су дужне да оформе савете за здравство који, у сарадњи са Заводом, доносе план јавног здравља, програм којим се дефинише које параметре ће та локална самоуправа пратити, а тиме и финансирати. Др Лазић објашњава да установа на чијем је она челу ради и на праћењу стања животне средине, од воде за пиће и воде за купање и рекреацију до ваздуха, буке, полена, отпадних вода. Најзначајније је праћење стања воде за пиће које се обавља свакодневно у целом јужном Банату, где постоји чак 57 водоводних система, а Завод више од 15 година континуирано ради и хигијенско-санитарни надзор рада образовних установа, по чему је јединствен у Србији.

Наша саговорница напомиње да обим ових послова различит од једне до друге локалне самоуправе и њихових финансијских могућности, али да у Јужнобанатском округу свих осам самоуправа учествује у таквом праћењу стања јавног здравља у чему ипак предњачи Град Панчево који је пример добре праксе.

– Анализом здравственог стања становништва дефинишу се најзначајнији приоритети за даљи рад, од промотивних активности на свим нивоима, скрининг програма за рано откривање болести, попут рака грлића материце, дебелог црева и дојке, који је проширен и на скрининг на кардиоваскуларне болести, дијабетес или душевне поремећаје, па све до праћења параметара стања животне средине попут воде, ваздуха, буке, полена. Са локалним самоуправама имамо добру сарадњу у томе – оцењује наша саговорница и као најбољи пример наводи то да се тренутно ради на уговарању посла праћења хигијенско-санитарног стања образовних установа са свим локалним самоуправама у Јужнобанатском округу.

ШТА ЈЕ ТО ШТО…
  Највећи негативан утицај на здравље сваког од нас, по мишљењу др Лазић, има физичка неактивност, неодговарајућа исхрана, пушење, алкохол, стрес. Зато треба доста радити баш на промоцији здравог начина живота и превенцији болести, али и на њиховом раном откривању. У томе највећи значај треба да има управо Завод за јавно здравље. Као један од детаља који би у функционисању свих завода за јавно здравље у Србији можда требало изменити, др Лазић наводи стварање јединственог програма процене утицаја сваког појединачног параметра животне средине на здравље становништва и испитивање директне везе међу њима што би пуно значило за праћење стања јавног здравља код нас.

Завод за јавно здравље Панчево више од годину дана функционише у ванредним условима, у два објекта у граду, у амбуланти Очне болнице и старој Железничкој амбуланти. Оваква ситуација резултат је, са једне стране, реконструкције Интернистичког блока панчевачке Опште болнице, згради у којој се Завод налазио готово 40 година свог постојања и престанка радова на изградњи нове зграде намењене управо овој установи, са друге стране.

Како нам је рекла директорка Завода, запослени у овој установи су успели да створе услове за нормалан рад у овим привременим просторијама: – Врло брзо смо се преселили и успели смо да одржимо минималан процес рада тако да нико од наших клијената није трпео због наше селидбе.  А што нам је најважније, обе наше лабораторије, и микробиолошка и хемијска, раде нормално иако је то у минималним условима рада. Оно што морам рећи  то је да ово ипак није одрживо решење на дуг рок пошто већ сада осећамо да не можемо да ширимо обим послова, а и свакодневно имамо проблеме са струјом и грејањем, пошто радимо у просторијама које нису наменски прављене за рад једне овакве установе – објашњава наша саговорница, подсећајући нас на проблеме у изградњи нове зграде Завода која је започела пре скоро једне деценије.

Др Лазић каже да је добијена сагласност и покрајинских и републичких власти да се ови радови наставе и то као приоритетни пројекат. До сада је урађена ревизија пројекта и започете су припреме за наставак радова, грађевинска дозвола постоји као и пријава радова и сада се, по њеним речима, само чека потписивање уговора између Града Панчева и Канцеларије за управљање јавним улагањима, после чега ће се расписати јавна набавка за извођача радова. – Како је реч о унутрашњим радовима, на њих не могу утицати временске прилике тако да би се ускоро могло кренути са послом. Ако би се тај процес одвијао како је планирано, све би могло бити готово за шест месеци тако да се ми надамо да ћемо се до краја ове године преселити у нашу нову зграду. Тада нам остаје још један задатак, а то је набавка нове опреме, поред ове коју и данас користимо и коју ћемо преселити. То смо предочили оснивачу, Покрајинској влади као наш план и аплицирали смо за средства на конкурсима које је Покрајина расписала за здравство. Део средстава за опрему и намештај ћемо једним делом обезбедити и из наших прихода – каже Љиљана Лазић, директорка Завода за јавно здравље Панчево.

И. Владан