НА МЛАДИМА... проф. др Милош Бањац и Саша Павлов са младима који су се „играли за енергију“

Панчево

Обележен Светски дан енергетске ефикасности

САЧУВАЈ ЕНЕРГИЈУ ЗА ЛЕПШУ ПЛАНЕТУ

• У другом делу богатог програма, педесеторо ученика добило мајице са промотивним слоганом и комплете едукативних друштвених игара „Играј за енергију“ за своје школе

Светски дан енергетске ефикасности обележава се сваког 5. марта, почев од 1998. године, када је у Аустрији био уприличен први међународни састанак с фокусом на ову тему. Његова сврха је да подигне свест људи о неопходности смањења потрошње енергије кроз разумно и одрживо коришћење енергетских ресурса.

Наиме, Панчево је један од изабраних градова које је Министарство рударства и енергетике позвало да се ангажовано прикључи обележавању 5. марта, Светског дана енергетске ефикасности.

У оквиру обележавања Светског дана енергетске ефикасности, град Панчево су посетили проф. др Милош Бањац, помоћник министра у Министарству рударства и енергетике и Маја Матејић из УНДП-ја, Портфолио менаџер за енергетику и менаџер пројекта.

ИЗЛОЖБА… инспирација младих била је несцрпна и завређивала је пажњу учесника скупа

У име града Панчева, присутне је поздравио градоначелник Саша Павлов, указујући на значај Меморандума о сарадњи између Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и локалне самоуправе – Града Панчева у вези са унапређењем система енергетског менаџмента у Панчеву, а спроводи се кроз имплементацију пројекта енергетске ефикасности (ЕЕ) у Србији у сарадњи са Министарством рударства и енергетике Републике Србије.

– Задовољство ми је да констатујем да је већина активности дефинисаних Меморандумом о сарадњи реализована, али посебно истичемо активности у вези са развојем напредних функција ИСЕМ-а (информациони систем енергетског менаџмента), које се односе на аутоматски пријем података од снабдевача енергијом. Град Панчево је то успешно реализовао у сарадњи са ЈКП „Грејање“ и са ЈКП „Водовод и канализација“ и тиме је постао први град који има директан пренос рачуна у ИСЕМ базу за јавне објекте који су прикључени на даљински ситем грејања и потрошњу воде за све јавне објекте. Осим преноса рачуна успостављено је директно очитавање сатне потрошње за двадесетак јавних објеката за даљински ситем греајња и, за сада, за два објекта за сатну потрошњу воде.

    Желим да кажем, да смо ми смо као град изузетно посвећени, и то је један од наших стратешких приоритета, унапређењу заштите животне средине, а желимо да квалитет животне средине подижемо и кроз имплементацију пројеката који су енергетски ефикасни и који су у складу са принципима одрживог развоја. И наше активности на привлачењу инвестиција у складу су са овим приоритетом. Велики пројекат који је реализован у Панчеву у овој области свакако је грејање топле потрошне воде соларним панелима у Топлани Котеж, а протекле године смо кроз програм ИНТЕРРЕГ ИПА ЦБЦ Румунија-Србија извршили енергетску санацију Хале спортова. Важно је рећи и да је 17. јануара 2019. године у Влади Републике Србије, у оквиру посете председника Руске Федерације Владимира Путина Републици Србији, потписан меморандум о сарадњи у области јавног осветљења између града Панчева и међународне корпорације „БООС ЛАЈТИНГ ГРУП“, са циљем припреме и реализације инвестиционих пројеката интеграционог карактера у области спољне расвете, тј. енергетске ефикасности.

КЉУЧНИ АКТЕРИ… Панчево није случајно изабрано као један од градова за Србије за обележавање 5. марта

Такође, Панчево је један од првих већих градова који је урадио стратешки документ Програм енергетске ефикасности града Панчева за период 2018-2020. Све наведено нам даје основ за даља унапређења енергетског менаџмента у граду Панчеву.

   Проф. др Милош Бањац обратио се присутнима и том приликом је објаснио Систем енергетског менаџмента.

    – Поводом Светског дана енергетске ефикасности, уприличили смо једну овакву манифестацију у граду Панчеву. Два догађаја су повод посете Панчеву, један је у вези са системом увођења енергетског менаџмента, који је град увео пре неколико година и са ким имамо добру сарадњу. Кроз ту сарадњу спроведене су посебне обуке, не само енергетских менаџера, него и крајњих корисника система енергетског менаџмента, односно информационог система енергетског менаџмента. Други део овог дана посветили смо најмлађима, где смо кроз једну манифестацију у вези са обуком деце која је спроведена у школама последњих месец дана, уприличили доделу одговарајућих игрица и мајици које су у вези са енергетском ефикасношћу.Цео тај програм, заправо овај први део, урађен је у сарадњи са УНДП-јем, а други део, који се тиче сарадње са школама, уз подршку Немачке развојне банке (KFW) и ГИЗ, дакле немачка техничка подршка.

   O пројекту Уклањање препрека за промовисање и подршку систему енергетског менаџмента у општинама у Србији, говорила је госпођа Маја Матејић, из УНДП-ја.

– Програм Уједињених нација редовно обележава 5. март Светски дан енергетске ефикасности. С обзиром на то да је енергетска ефикасност једна од кључних области деловања ради достизања циљева одрживог развоја под бројем седам, одрживе енергије за све. Ове године, овај дан обележавамо заједно са Министарством рударства и енергетике, у Панчеву. Овде смо се окупили, не само да обележимо овај важни дан, него и да обележимо завршетке неке од активности које смо у сарадњи са градом Панчевом спровели. Иначе, програм Уједињених нација за развој има споразум о сарадњи са Градом Панчевом. Он је на снази већ годину дана и заиста, за овај период радили смо врло напорно и постигли значајне резултате првенствено у развоју информационог система за енергетски менаџмент и аутоматском достављању података на тај систем.

    Што се тиче Енергетског менаџмента града Панчева, презентацију је одржала Биљана Ђордан из Секретаријата за заштиту животне средине Градске управе града Панчева, а која је управо и енергетски менаџер града Панчева, док је аутоматски пренос података у ИСЕМ базу, представио Зоран Божанић, извршни директор техничког сектора у ЈKП “Грејање” Панчево.

Након презентација, проф. др Милош Бањац је свечано уручио сертификате полазницима обуке за ИСЕМ базу. Као локална самоуправа која већ више година изузетну пажњу посвећује еколошкој писмености најмлађих, а посебно ученичке популације, Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева организовао је ликовни конкурс за ученике од петог до осмог разреда, а тема овог ликовног конкурса је „Сачувај енергију за лепшу планету“. Тим поводом, Министарство је у оквиру немачко-српске сарадње, уз подршку ГИЗ-а и КFW-a (Немачка развојна банка) припремило промотивне материјале: плакате, дечје мајице са промотивним слоганом „Сачувај енергију за лепшу планету“ и едукативне дечје друштвене игре на тему енергетске ефикасности, тако да је педесеторо ученика добило мајице са промотивним слоганом и комплете едукативних друштвених игара „Играј за енергију“ за своје школе, које су им на изложби свечано доделили градоначелник Саша Павлов и проф. др Милош Бањац, помоћник министра у Министарству рударства и енергетике, док је присутне на изложби поздравила Зденка Миљковић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине Градске управе града Панчева.

Према:Градски портал