Вршац

У галерији Дома војске отворена изложба „Дух Чеха“

БИЋЕ ЈОШ ИЗЛОЖБИ, АЛИ И…

• Вршац је град у коме живи више од двадесет националних мањина и веома је значајно, кроз овакве културне догађаје, пружити свим нашим суграђанима прилику да упознају историју и културу својих комшија, истакао је др Трајан Качина, члан Градског већа

У галерији Дома војске, пред великим бројем посетилаца и медија, синоћ је отворена изложба „Дух Чеха“, која је организована у сарадњи Културног центра Вршац, КУПУ „Чешка беседа“ Вршац и Националног савета чешке националне мањине.

Отварање ове изложбе, као једног у низу програма сарадње између Културног центра и КУПУ „Чешка беседа“, послужило је и као повод за потписивање протокола о будућој сарадњи између ове институције културе и Националног савета чешке националне мањине.

Присутне је на отварању изложбе поздравио Давор Стојковић, директор Културног центра, који је изразио велико задовољство што је из дугогодишње плодне сарадње проистекло потписивање овог протокола који ће убудуће допринети још успешнијој и богатијој сарадњи .

Др Трајан Качина, члан Градског већа за културу, изјавио је да Град Вршац свесрдно подржава овакав вид сарадње са националним мањинама. „Лепо је видети овако добро посећен догађај. Вршац је град у коме живи више од двадесет националних мањина и веома је значајно, кроз овакве културне догађаје, пружити свим нашим суграђанима прилику да упознају историју и културу својих комшија, рекао је Качина.

Испред КУПУ „Чешка беседа“ обратила се Драгана Радовић, председница удружења,  која је захвалила Културном центру што већ годинама уназад отвара своја врата за програме које удружење реализује.

  Љиљана Стехлик, председница Националног савета чешке националне мањине, изразила је своје задовољство због потписивања протокола о сарадњи захваливши се представницима Културног центра Вршац, Града Вршца и вршачког огранка удужења „Чешка беседа“, као једног од најуспешнијих на територији јужног Баната, што су имали слуха за неговање ове сарадње и тиме допринели како презентацији, тако и очувању чешке културе, језика и обичаја.

О самој поставци говорио је њен аутор Антон Стехлик, образложивши да је изложба настала је на основу историјске монографије учитеља Карела Сцхованеца, под називом „Историја чешког насеља Фабијан у краљевини Југославији“. Циљ изложбене поставке је био да се открије и учинити доступним већи део заоставштине једног од најзначајнијих и најактивнијих чланова белоцркванске Чехословачке беседе, учитеља Карела Сцхованеца.

Отварање изложбене поставке „Дух Чеха“ било је обогаћено и презентовањем сегмената поменуте књиге које су, на српском и чешком језику, читали млади чланови огранка удружења из Крушчице Барбара и Иван Ировић.