ВАЖАН ЈЕ И АМБИЈЕНТ... а најважније оно што остаје у главама деце

Ковин

У Библиотеци „Вук Караџић“ обележен „Март, месец српског језика“

У МАРТУ, АЛИ ВАЖИ ЗА СВЕ МЕСЕЦЕ!

• Организатори и реализатори манифестације истичу да је њен циљ популарисање србистике као научне дисциплине у оквиру славистике и да укаже на значај очувања језика и језичке културе

Поводом обележавања месеца српског језика, у Библиотеци „Вук Караџић“ у Ковину, организована је културна манифестација под називом „Песнички изазов“, док ће вечерас, 21. марта, поводом Светског дана поезија, бити одржано „Поетско вече“, на којем ће своје рецитаторске способности показати глумци Стеван Пиале и Јелена Пузић, а потом и гимназијалци из ковинске Средње школе „Бранко Радичевић“.

Манифестација „Март, месец српског језика“ обележена је у сарадњи са професорком српског језика Машом Вулетић и њеним ученицима из Основне школе „Ђура Јакшић“. Како? Тако што су у посебно стилизованом „таванском“ простору библиотеке биле изложене збирке песама домаћих аутора, а деца су сама бирала стихове које ће презентовати.

Учествовало је око 20 ђака, а жири у саставу Сава Радованов, Гојко Ролић и Сара Максимовић, одлучио је да су најбољи наступ имали Душица Петровић (5. разред), Митра Ђурашинов (7. разред) и Огњен Јовановић (8. разред).

Иначе, Друштво за српски језик и књижевност Србије по други пут организује манифестацију „Март – месец српског језика”, а програму су се прикључиле и подружнице, међу којима је и Ковин. Организатори и реализатори манифестације истичу да је њен циљ популарисање србистике као научне дисциплине у оквиру славистике. Ова активност би требало да код ученика основних и средњих школа пробуди интересовање за изучавање српског језика и широј јавности укаже на значај очувања језика и језичке културе.