ПРВА У СРБИЈИ... значајан допринос енергетској сигурности Србије

Панчево

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић обишла ТЕ-ТО

ГАС КАО ТРАНЗИЦИОНИ ЕНЕРГЕНТ

Термоелектрана-топлана Панчево ће испоручивањем електричне енергије у енергетски систем Србије значајно доприносити енергетској сигурности земље – истакла је министарка Ђедовић

После пет месеци од пуштања у рад, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић обишла је постројења Термоелектране – топлане (ТЕ-ТО) Панчево, прве гасно-парне електране у Србији и једне од најкомпатибилнијих електрана овог типа у Европи.

Изражавајући задовољство оним што је чула и видела, министарка Ђедовић је истакла да „процес зелене енергетске транзиције незаустављиви тече, а циљ је енергетска сигурност уз здраву животну средину.“

ТЕ-ТО Панчево доприноси остварењу тог циља. Начин рада електране и савремена технологија доприносе уштеди у потрошњи горива, чиме се смањује емисија штетних гасова и до 50 одсто у односу на засебну производњу топлотне и електричне енергије, рекла је министарка Ђедовић, подсећајући да ће ТЕ-ТО испоручивањем електричне енергије у енергетски систем Србије значајно доприносити енергетској сигурности земље.

Министака Дубравка Ђедовић је напоменула да је ТЕ-ТО „веома значајно постројење за наш енергетски систем, које је почело са радом у јеку енергетске кризе и јеку грејне сезоне.

До сада је Електропривреда Србије преузела 460 гигават-сати, што је важно за стабилност и поузданост нашег електроенергетског система. Наш циљ је да искористимо гас као транзициони енергент. С обзиром да ће транзиција на обновљиве изворе енергије потрајати, у међувремену су нам потребни стабилни извори попут овог гасног постројења, извори који су значајни и са аспекта заштите животне средине“ – истакла је Дубравка Ђедовић, министарка рударства и енергетике у Влади Србије.