Београд – СКГО

Тридесет аутомобила и рачунара тимовима за инклузију Рома

ДОНАЦИЈА ЕУ И ВРШАЧКОМ И КОВАЧИЧКОМ ТИМУ

• Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици уручио је кључеве аутомобила и рачунаре за потребе мобилних тимова који се баве инклузијом Рома и градоначелници Вршца Драгани Митровић и помоћници председника Општине Ковачица Маријани  Мелиш

Стална конференција градова и општина (СКГО)  свечано je уручила 30 аутомобила и рачунара градовима и општинама које имају формиране мобилне тимове за инклузију Рома, а у циљу подизања њиховог капацитета и адекватног функционисања. Возила и рачунаре донирала је Европска унија у оквиру Програма „Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“, који реализује СКГО, а главни корисник је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици  уручио  је кључеве аутомобила и рачунаре за потребе мобилних тимова који се баве инклузијом Рома и градоначелници Вршца Драгани Митровић и помоћници председника Општине Ковачица Маријани Мелиш, што ће  омогућити боље и лакше остваривање услуга намењених ромској заједници.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да грађани ромске популације заслужују више пажње и посвећености и да они морају да имају једнаке могућности као сви грађани Србије. „Србија је земља у којој живи много нација и Влада Србије подједнако брине о свима, пружајући им једнака права и услове живота и рада. Поносни смо на чињеницу да представљамо прави пример међусобног функционисања народа, који могу да следе и друге земље. Желимо да Роми знају да држава чини све да им помогне како би и они могли, својим ангажовањем и вољом да буду део Србије и равноправно учествују у њеном развоју“, рекао је Ђорђевић.

Министар је захвалио ЕУ на донацији и подршци и истакао да ће њихово искуство, када је у питању брига о грађанима националних мањина, бити Србији од великог значаја.

Поред министра Ђорђевића, и шефа Делегације Европске уније Сема Фабриција, кључеве аутомобила уручили су још и државни секретар Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић и генерални секретар СKГО Ђорђе Станичић, а осим 30 аутомобила, за потребе мобилних тимова за инклузију Рома, локалним самоуправама, овом приликом уручено је и 30 лаптоп рачунара.