И ВРЕДИ И ТРАЈЕ... Драгана Митровић отвара овогодињу „Вршачку позоришну јесен“

Вршац

Трећи дан 30. „Вршачке позоришне јесени“ у Народном позоришту „Стерија“

КУЛТУРНЕ ВРЕДНОСТИ КОЈЕ ТРАЈУ И ОПСТАЈУ

Изузетну захвалност дугујемо свима, који су у прошлости дали свој несебичан допринос и учинили да једини фестивал позоришне класике у нашој земљи опстане до данас, а Народно позориште „Стерија“ постане једна од најважнијих установа за очување и унапређење богате културне традиције Вршчана – истакла је Драгана Митровић, градоначелница Вршца, на отварању

У вршачком Народном позоришту „Стерија“, 6. октобра, отворена је 30. „Вршачка позоришна јесен“, фестивал који је давно превазишао локалне оквире културног стваралаштва ове врсте.

Ове године „Вршачка позоришна јесен“ протиче под слоганом „О вредностима и трајању“, што је јасна порука свим учесницима и гостима ове манифестације, која је више од културног миљеа.

„Даме и господо, драги Вршчани, драги гости, поштовани љубитељи позоришта, посебна ми је част вечерас, да у име Града Вршца, у којем позоришни живот траје дуже од два века, отворим јубиларни Фестивал позоришне класике „Вршачка позоришна јесен“, који се непрекидно одржава, ево, већ тачно три деценије. Изузетну захвалност дугујемо свима, који су у прошлости дали свој несебичан допринос и учинили да једини фестивал позоришне класике у нашој земљи опстане до данас, а Народно позориште „Стерија“ постане једна од најважнијих установа за очување и унапређење богате културне традиције Вршчана. Ми ћемо, вођени тиме, учинити све да сваки следећи фестивал буде још атрактивнији за публику, а да наступ у простору, у коме се он одржава буде част за сваког глумца и редитеља чије ће се представе овде изводити. Претходни период обележила су велика улагања у инфраструктуру и опрему ове установе, на које се чекало више деценија, тако да овогодишњи фестивал са поносом пратимо из потпуно реновиране сале, а по први пут се одржава под комплетно зановљеном опремом за светло, звук и видео пројекцију. Исто тако период пред нама обележиће нове, капиталне инвестиције у наше Позориште које ће овом здању дати нови сјај и дуговечност. Пожелела бих добродошлицу свим учесницима овогодишњег фестивала, пријатан боравак у нашем граду и успех у својим наступима. Проглашавам 30. јубиларни Фестивал позоришне класике „Вршачка позоришна јесен“ отвореним, а вама драга публико, да у данима фестивала уживате у изузетно богатом програму који си наши домаћини припремили“ – поручила је Драгана Митровић, градоначелница Вршца, на отварању 30. „Вршачке позоришне јесени“.

Публици се потом обратио познати глумац Горан Шушљик, који је свој говор, у свом тилу, посветио недавно преминулом великану срспке позоришне сцене, редитељу Јагошу Марковићу.

После приказивања кратког филма о тридесетогодишњем постојању „Вршачке позоришне јесени“ и отварања изложбе, прво вече завршено је Молијеровим „Дон Жуаном“, у извођењу вршачког позоришног ансамбла, у режији Андреја Цветановског.

Другог дана, са представом Слободана Селенића „Очеви и деца“, у режији Вељка Мићуновића, наступио је ансамбл Народног позоришта из Београда, а сем тога организована су и предавања, као и разговори са посетиоцима које води др Јелена Перић, а који ће се одржавати сваког дана, све до краја „Вршачке позоришне јесени, 11. октобра.