Вршац

Радионица у Градској библиотеци, а поводом Дана Светог Саве

СОФИЈИНЕ МУДРОЛИЈЕ С МАРКОМ КРАЉЕВИЋЕМ

• Замисли да си савременик Марка Краљевића и да слушаш његове догодовштине из прве руке. Замисли да путујеш по Европи и Балкану у време…

Поводом обележавања дана Светог Саве, Градска библиотека Вршац организује за вршачке основце радионицу под називом „Софијине мудролије с Марком Краљевићем“ Александре Михајловић.

„Замисли да си савременик Марка Краљевића и да слушаш његове догодовштине из прве руке. Замисли да путујеш по Европи и Балкану у време догађаја које описују народне епске песме. Замисли да имаш сову Софију, мудру пријатељицу која ти поставља питања и задатке. Размисли, доцртај, допиши, реши и забави се учећи о Марку Краљевићу и његовом добу на оригиналан начин.Током радионице, вршачки основци лагано упловљавају у 14. век, делећи догађаје и доживљаје са средњовековним писаром, монахом Лукијаном. Он, већ стар, тражи помагача да доврши рукопис о Марку Мрњавчевићу, свом пријатељу и великом јунаку. Монахова љубимица, сова Софија, отвара врата за маштање и истраживање о далекој историји. Она осмишљава квизове и инспирише да се креативно реши сваки задатак. Деца могу да допуне, доцртају и активно учествују у преокрету сваке приче уз поуку шта историја вели“, рекла нам је ауторка.

Александра Михајловић је завршила Филолошки факултет у Београду на катедри Опште и српске књижевности са српским језиком. Докторант је на истом факултету и списатељица. Члан је Удружења књижевника Србије, а предаје српски језик и књижевност у Гимназији у Панчеву. Објавила је два романа: „Запричавање. Заваравање. Завиривање.“ и „Кроз прстохват цимета“, први 2012. године, а други 2015. године.

Радионица ће се одржати у петак, 24. јануара, у три термина: у 10:00, у 14:30 и у 17:00.