ТРАНСПАРЕНТНО И ОДГОВОРНО... Тигран Киш

На кафи са…

Тигран Киш, председник Скупштине града Панчева

СКУПШТИНА ЈЕ АУТЕНТИЧНИ ГЛАС ГРАЂАНА

• Међу најзначајнијим одлукама  Скупштине града Панчева су, свакако, и одлуке које  омогућавају долазак инвеститора на сигурно тло
• Северна пословна зона је за то  најбољи пример
• Бојкот опозиције у Панчеву није неочекиван
• Панчевачка Скупштина је, по УНДП-у,   најтранспарентнији и најодговорнији локални парламент  у Србији

Скупштина града Панчева у овом сазиву формирана је 24. априла 2016. године и до сада је одржано 34 седница на којима је, осим увек важних одлука о буџету града, донето и мноштво одлука о урбанистичким плановима, њих 42, а којима је омогућено да се данас актуелна слика Панчева као града пропале индустрије промени набоље, каже на почетку разговора за Старт 013 председник Скупштине града Панчева Тигран Киш. Председник Киш додаје да те одлуке спадају у део најважнијих и најзначајнијих одлука које је градски парламент донео током ове три и по године свога рада.

  • За град, који је последњих деценија изгубио своју индустрију и са њом на хиљаде радних места, ми смо као Скупштина града својим одлукама, у складу са овлашћењеима које Скупштина има,  били укључени у процес и формалног омогућавања доласка бројних инвеститора и тиме смо променили слику града, а све  у складу са Стратегијом развоја града Панчева. Захваљујући, пре свега,  председнику Александру Вучићу, отворили смо прву фабрику, а сада смо у другој фази, фази проширења Северне индустријске зоне, за шта смо на недавно одржаној седници Скупштине града усвојили план детаљне регулације, како би инвеститори што пре започели посао и тиме омогућили запошљавање младих и створили перспективе за квалитетан живот у Панчеву, што је један од приоритета – каже наш саговорник и подсећа да су све постојеће парцеле ове индустријске зоне већ заузете, као и да су, доласком компаније попут ZF, створене могућности да у Панчево дође још оваквих успешних фирми, тако да је председник Вучић недавно најавио долазак још једне велике немачке фирме у Северну индустријску зону. Киш напомиње да је отварање нових радних места, а самим тим и спречавање одласка младих из Панчева, један од приоритета градске власти, а да је стварањем услова за отварање нових фабрика у граду најважнији део тог посла урађен, укључујући ту и развој инфраструктуре у граду.

Пре три године, УНДП, у сарадњи са швајцарском владом, урадио је анализу рада 25 локалних самоуправа у Србији, међу којима су и највећи градови, и том приликом је Скупштина града Панчева проглашена за најтранспарентнији и најодговорнији локални парламент, подсећа председник Киш. Он додаје да је први корак ка томе урађен још 2012. године, када су створене могућности да Скупштина Панчева у свом раду сведе коришћење папира на најмању могућу меру, али и тиме што је остварена јавност рада овог локалног парламента тиме што су све одлуке доступне свим заинтересованим грађанима на званичној интернет страници Града Панчева што, по оцени председника Киша, није мала ствар.

  • Том приликом смо од те исте организације, УНДП, добили софтвер вредан неколико десетина хиљада евра, а који омогућава потпуну дигитализацију рада не само Скупштине већ и Градске управе. Потребно је то хардвердски испратити, а надам се да ће Скупштина већ у следећем сазиву користити тај софтвер у своме раду.

Скупштина града Панчева последњих пар седница је радила без присуства опозиционих одборника. Ту ситуацију председник Скупштине није желео превише да коментарише, али је рекао да  то није неочекивана одлука дела одборника. – Анализирајући њихов рад, чини се да је део њих, посматрајући њихове активности, у бојкоту рада Скупштине од почетка рада овог сазива. Што се тиче разлога за бојкот које су они навели, а то је да не усвајамо њихове предлоге за дневни ред, ја само могу да питам где то постоји скупштина која прихвата да опозиција формира дневни ред, и то на самој седници. Могу рећи да је за сваку тачку дневног реда потребна припрема, а то је процедура за коју је потребно време и баш зато је немогуће да у тих пет минута пред почетак седнице ми прихватимо њихове предлоге. И они су тога свесни – тврди председник Киш и оцењује да тај бојкот није дао никакве резултате. Како он каже, посматрајући недавно одржане изборе за скупштине месних заједница на територији Града Панчева, али и и још четири општине Јужнобанатског округа,  излазност бирача била је преко 50 процената, што је за 15 процената више  него током претходних избора када су учествовале све странке! Шта то казује? Па, да политика председника Вучића и СНС  има све већу подршку грађана. – Легитимитет изборима дају грађани својим гласовима, а не политичке странке својим учествовањем у изборној трци – напомиње Киш.

Иначе, СНС је на изборима за Скупштину града Панчева, пре три и по године,  добио 39 мандата, а са својим коалиционим партнерима данас има 46 одборника, укључујући ту и одборницу која је недавно приступила напредњацима.

  • Од оних 20-ак одборника опозиције, ја не знам ко је где и у којој одборничкој групи, пошто се то више не може ни пратити колико мењају те групе и покрете. А те мандате ипак нису сами одборници добили, већ иза њих стоје грађани који су за њих дали свој глас. Ипак, у жељи да се рад Скупштине у овим условима не мења, материјал за седнице се и даље доставља свима и ми се понашамо као да овог бојкота ни нема – додаје председник Киш. Он је мишљења да је скупштина место где се доносе најважније одлуке за локалну самоуправу, али и место где су дозвољени дисонантни тонови и критика потеза власти.

  • Пошто имам неко искуство у вођењу седница скупштине, оно што је мени најважније је да су седнице пролазили без личних увреда, углавном, и у атмосфери аргументоване политичке расправе.

Оно што Скупштину града Панчева до краја мандата очекује јесте доношење буџета за следећу годину и тада ћемо, како ствари тренутно стоје, ући у тај предизборни период, током којег ћемо свакако радити нормално – каже председник панчевачког парламента Тигран Киш и додаје да се Скупштина труди да буде на услузи грађанима, да у њихово име каже оно што је потребно и да је много тога урађено, али и да је много тога остало да се уради. Како он каже, сви смо свесни да је за промене потребно време и зато грађане позива на стрпљење, али и да на следећим изборима поново укажу поверење актуелним градским властима.

И. Владан