ДРУГАЧИЈЕ ОД ... „Карловчанке“ после једног успешно завршеног посла

Удружења жена јужног Баната

Креативно удружење жена „Карловчанке“ Банатски Карловац

ГНЕЗДО У КОЈЕ ЈЕ СВАКО ДОБРОДОШАО

• За само годину дана, сем уобичајених активности, Удружење је покренуло и низ хуманитарних акција, и то трајног карактера
• Желимо да своју креативност и позитивну енергију пренесемо на своје суграђане – каже Биљана Ђурић, ПР удружења

У нашем серијалу представљања удружења жена јужног Баната, ево нас и у Банатском Карловцу. Ово место у општини Алибунар некад је било познато по кафанама „Пешчара“ и „Морава“, по шеталишту дугом неколико стотина метара, на коме су доминирале лепе девојке (поготово када су се појавиле мини сукње), по месној индустрији „Банат“, по… Данас су остале само лепе девојке. Нажалост, због смањивања броја становника, и њих је све мање.

Али зато од пре годину дана у Банатском Карловцу постоји Креативно удружење жена „Карловчанке“, које тренутно има 13 чланица. Већину њих упознали смо први пут на овогодишњем „Селеушком вишебоју“, и уверили се да је реч о изузетно способним и креативним женама, и кад је и питању рад, али богами и када треба причати. И, зато смо сада у Банатском Карловцу, где разговарамо са Биљаном Ђурић, ПР-ом „Карловчанки“. Брзо смо се уверили, нема шта, права жена на правом месту.

-Жене овог удружења, све богате знањем и искуством, удружиле су своје вештине. своје хобије, а све са циљем реализације разних креативних идеја. Иако по годинама  више припадамо „трећем добу“, ипак, по довитљивости и кретивности, слободно вам могу рећи да за нас младост јако споро пролази. Наше способности и наше знање огледа се у изради разних рукотворина, као што су плетење, вез, хеклерај, али и у модернијим техникама, у декупажу, изради цветних декорација, украсних свећа, сликању акрилном техником, али и у кулинарским способностима – започиње причу Биљана Ђурић, не чекајући  нас превише да смишљамо шта даље, наставља, у свом стилу.

ГОШЋЕ… на „Селеушком вишебоју“ (има један „падобранац“)
  • Ми, жене овог удружења, сматрамо да нисмо удружење жена у класичном, уобичајеном смислу, на који смо навикли, већ скупина жена чија чланица може постати свака жена која има некакве креативне идеје. Своје знање и вештине ми несебично делимо, не само међу собом, него и са свима заинтересованима за наше креације, јер желимо да своју креативност и позитивну енергију пренесемо на своје суграђане, посебно оне млађе, како би свој дар природе што пре искористили на најбољи начин – напомиње наша саговорница.

Сем поменутих активности, „Карловчанке“ се баве и хуманитарним радом, на шта су изузетно поносне.

За само годину дана рада, Удружење је покренуло низ хуманитарних акција, и то трајног карактера. Већ на самом почетку рада, „Карловчанке“ су прошлог децембра започеле акцију под слоганом „Љубав кроз време – породица основна ћелија друштва“, а са циљем зближавања људи и промовисања правих животних вредности.

АЛИ ДА НИЈЕ…
-Све ово што наше удружење ради и чиме се бави, не бисмо могли реализовати да није свесрдне подршке челника наше општине. Посебну захвалност дугујемо Душану Дакићу, председнику општине, као и Данијели Лончар, начелници Јужнобанатског управног округа, која, упркос бројним обавезама, успева да увек када је то потребно  буде уз нас  – истиче Биљана Ђурић, ПР „Карловчанки“, Креативног удружења жена, чија је председница Драгица Ђурић. Иста презимена су чиста случајност.

-Већ у јануару ове године, Удружење се прикључило хуманитарној непрофитабилној групи жена за израду хоботница за превремено рођену децу – „Хоботница чудесница“, и онда покренули трајну хуманитарну акцију коју водимо под слоганом „Подржи живот да нас има више – хоботница чудесница“. Заједно са том групом жена, налазимо се на Данској светској листи за Европу, као призната група жена за израду хоботница – истиче Биљана Ђурић, додајући да су њихове заједноичек хоботнице у употреби у скоро сим болницама, институтима и одељењима неанатологије широм Србије.

ЈЕДНА ОД… Карловчанке на једној од „женских“ манифестација

Ту није крај хуманитарном раду вредних и предузимљивих „Карловчанки“. Средином августа започета је акција одржавања „Чајанки“, под слоганом „Ако имаш донеси – ако немаш однеси, помози другу да савлада тугу“. Акција је показала да широкогрудост и хуманост бројних грађана, спемних да пруже руку спаса ономе коме је таква рука потребна.  До сада су одржане четири „Чајанке“, на којима су прикупљене бројне потрепштине за децу социјално угрожених породица, тако да ове године, каже Биљан, „ниједно карловачко дете није у школу кренуло са бригама већ са осмехом на лицу“.

-И оно што је изузетно важно, прикупљена средства на „Чајанкама“, онима којима су она и те како добродошла, поклањају се на пригодан и достојанствен начин, јер се о свему мора водити рачуна, тако да се круг добрих дела све брже шири, а наше удружење даће све од себе да акције буде трајна и све масовнија – каже ПР „Карловчанки“, додајући да је њихов циљ да постану „топло мајчинско гнездо, у које је свако дободошао“.

С. Батало

Пројекат „Удружења жена јужног Баната – трагови који остају“ суфинансира Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, који је доделио средства.