ЈУГОПИДИКАНКЕ.. Татјана Обрадовић (у средини) са Бранком Марковић и Данијелом Протић

Разговор с поводом

Татјана Обрадовић, неформално удружење грађана „Пидиканци“ Баваниште

ЈУГОНОСТАЛГИЈА“ ЗА ОНЕ КОЈИМА ПРИЈА

• И ове године посетиоци манифестације „Југоносталгија“, која ће се одржати 25. маја у Баваништу, могу очекивати логорску ватру, штафету, слет, козарачко коло, све оно што ће их вратити у време којe је многима остало у лепом сећању

Прошле године у Баваништу je, по први пут, a у оквиру манифестације „Југоносталгија“, обележен 25. мај, некадашњи Дан младости. Ова манифестација, иза које стоји неформално удружење грађана окупљених око ФБ стране „Пидиканци“, привукла је далеко више посетилаца него што су организатори првобитно планирали, па су зато припреме за овогодишње окупљање поводом Дана младости озбиљније и захтевније, објашњава Татјана Обрадовић, која са Бранком Марковић и Данијелом Протић, чини срце овог неформалног удружења.

– Прошле године идеја нам је била да окупимо пар стотина људи, а појавило се око 800 посетилаца па очекујемо да тако буде и сада. Ове године имамо и тај „проблем“ да су нам се из појединих република бивше Југославије већ најавиле организоване групе посетилаца тако да очекујемо да се овог 25. маја у Баваништу окупи од хиљаду и по до две хиљаде људи, па смо у припреме укључили још неке људе који желе да нам помогну. Сама манифестација ће бити организована као и прошле године, биће ту логорска ватра, играње козарачког кола, штафета… Идеја нам је да ове године штафету предамо најбројнијој групи гостију из бивших југословенских република и да је они следеће године даље предају – наводи наша саговорница и даље објашњава да је за овогодишњу манифестацију планиран и велики слет налик последњем слету који је одржан Титу. Како она каже, током тог слета, групе из сваке од република се током слета извојила и одиграле су своју националну кореографију па је идеја да се слично уради и у Баваништу, с тим да ће се слет одиграти сасвим супротно, све групе ће се ујединити у једну и заједно одиграти неку кореографију за коју ће бити задужене мажореткиње из Панчева и Ковина, под вођством Ирине Ред, кореографкиње Мажорет клуба „Лавице“ из Панчева.

Татјана подсећа да је и прошле године манифестација отворена наступом мажореткиња а да ће ове године мажореткиња бити још више. Поред свега тога, 25. маја у Баваништу ће се кувати војнички пасуљ за посетиоце и учеснике манифестације, а планирана је и представа „Код Тита у рају“ као и концерт који ће посетиоце и музички вратити у време Југославије. Манифестација ће се ове године одржати у оба сеоска парка у Баваништу, где ће бити смештена и два инфо центра за помоћ посетиоцима.

Када је реч о овој манифестацији, наша саговорница каже да је идеја да се све то организује како би се људи подсетили на време Југославије, време које је многима остало у лепом сећању.

– Ми смо генерација која памти то време, памтимо штафету, последња смо генерација која је носила локалну штафету, памтимо то време братства и јединства када нисмо ни размишљали које је националности наш друг из школе и када смо могли сасвим безбедно да путујемо широм Југославије. Ова манифестација је посвећена том времену које нам је остало у лепом сећању, да све људе, а пре свега Баваништанце, подсетимо на то време. Идеја нам ја била да тим поводом у Баваништу окупимо колико-толико људи, али се већ током прве манифестације појавило далеко више гостију него што смо очекивали па се надамо да ће тако бити и ове године – додаје Татјана и наводи да су се већ најавиле организоване групе из Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске, као и појединци из Северне Македоније.

Осим обележавања 25. маја, „Пидиканци“ организују још две манифестације у Баваништу. Једна је одржана управо почетком недеље, на Мали ускрс односно првог понедељка после овог великог празника, у Баваништу је одржано још једно „Другање“. Како нам је рекла наша саговорница, ово је јединствена манифестација пошто се осим у Баваништу, одржава још и у Долову и Пожаревцу.

– Другање, или кумање како се негде зове, је стари банатски обичај кроз који се, кроз венчиће јоргована деца љубе, девојчице се једна другој заклињу да ће бити најбоље друге а дечаци да ће један другоме бити побре. После тога традиционално се одржава и такмичање за најјаче ускршње јаје пошто се другање традиционално одржава на Мали ускрс. Поред „Другања“, последње недеље јула организујемо и „Дане кукуруза“, манифестацију посвећену кукурузу а током које се у Баваништу одржава такмичење у кувању младог кукуруза као и такмичење у прављењу најбољег страшила – објашњава Татјана Обрадовић из неформалног удружења грађана „Пидиканци“ из Баваништа.

(Старт 013)