СВЕ ЗА ДЕЦУ... Тања Бубесков се обраћа учесницима „Плеса матураната“

Интервју

Тања Бубесков, начелница Одељења за друштвене делатности Општине Ковачица

СВА УЛАГАЊА СУ ЗАЛОГ КОЈИ ОСТАВЉАМО ДЕЦИ

• Општина Ковачица издваја по 20.000 динара за сву новорођенчад са пребивалиштем на територији општине Ковачица
• Посебна брига о  деци са посебним потребама

 

За многе ђаке у општини Ковачица ова школска година почела је у уређеним школама, реците нам која су средства издвојена за радове и о којим радовима је реч?

    –Општина Ковачица уложила је значајна средства, тачније преко 4 милиона динара,  у реконструкцију школских објеката, замену средстава за рад, обезбеђивање објеката, у радове који ће ученицима наше општине учинити боравак у школи пријатнијим, безбеднијим, а учење олакшати савременим наставним средствима. Улагања су урађена према претходној процени објеката, те су били постављени приоритети како би се изједначили услови за похађање наставе у свим нашим школским објектима.

    • Општина Ковачица се труди да финансијски подржи младе родитеље и да им олакша школовање деце и то различитим мерама. Које су мере у питању?

    –Првенствено, Општина Ковачица издваја по 20.000 динара за сву новорођенчад са пребивалиштем на територији општине Ковачица. Ова мера је изузетно важна за све родитеље, јер им омогућава неку врсту помоћи када најмлађи члан стигне у домаћинство. Потом, Општина Ковачица обезбеђује свим ђацима првацима анатомске ранчеве и дарује их, поред лектире, као поклон при поласку у школу. Током школовања, сви средњошколци и студенти који путују имају право на регресирање превоза, а додатно, сва другорођена деца у породици имају бесплатан превоз ка Београду, Панчеву и Зрењанину, и наравно деца са посебним потребама и она која потичу из материјално угрожених породица, под условима прописаним од органа који учествује у суфинансирању превоза.  Општина Ковачица је и ове године наградила најуспешније ученике Гимназије и основних школа са територије општине Ковачица у оквиру пријема који је приређен у СПРЦ „Релакс”

Поред тога, општина Ковачица финансира и услугу личног пратиоца. О чему се тачно ради?

-Програм личних пратилаца је услуга коју у сарадњи са Центром за социјални рад пружа Општина Ковачица. Реч је о стручној одраслој особи која пружа помоћ ученику или ученици током школских активности. Услуга личних пратилаца требало би да помогне деци са инвалидитетом или сметњама у развоју да одлазе у школу, комуницирају са околином и несметано се крећу. Ова услуга у Србији је уведена 2013. на основу Закона о социјалној заштити, а након година примене показала се као добродошла и корисна. Одлуком из Области социјалне заштите регулисано је да се деци којој је потребна помоћ она и пружи кроз инститиционалне механизме. Наиме, деца са инвалидитетом или деца са посебним потребама током школских активности имају додељеног пратиоца од ове године и улога личних пратилаца је да помажу деци током свакодневних изазова са којима се сусрећу.

    • Ко може да има личног пратиоца, односно, ко остварује право на то?

    –Ова услуга је доступна сваком детету коме је подршка потребна. Сва деца која похађају редовно образовање, било да се ради о предшколском, основношколском или средњошколском образовању.  Инцијатива за личног асистента може да потекне од директора, наставника, педагога или самих родитеља. Потом се предаје захтев на основу кога се доноси решење уз мишљење интерресорне комисије, затим се право на личног пратиоца признаје или не од стране Центра за социјални рад.