А ПОСЛЕ ШЕТЊЕ... слепе и слабовиде дочекали су Драгана Купрешанин и Миленко Чучковић

Панчево

Светски дан слепих и слабовидих обележен на традиционалан начин

УЗ ПОМОЋ БЕЛОГ ШТАПА ДО ГРАДСКЕ УПРАВЕ

• Овај дан је прилика да се шира јавност упозна са проблемима са којима се слепа лица свакодневно суочавају, али и дан да се скрене пажња на то да сви морамо да дамо допринос да се ова лица укључе у све сфере друштвеног живота – истакла је Драгана Купрешанин, заменица градоначелника

„Дан белог штапа“, односно, Светски дан слепих и слабовидих, којих у Србији има преко 12.000, обележева се сваког 15. октобра шетњом особа оштећеног вида, уз помоћ белог штапа.

Тако је било и овог 15. октобра у Панчеву, када су чланице и чланови Међуопштинске организације слепих прошетали центром Панчева, све до Градске управе, где су их дочекали и са њима разговарили Драгана Купрешанин, заменица градоначелника и Миленко Чучковић, члан Градског већа задужен за рад, запошљавање и социјалну политику.

Ево шта је, између осталог, рекла Драгана Купрешанин, заменица градоначелника:

– Поводом Међународног дана слепих и слабовидих лица – Дана белог штапа, чланови Међуопштинске организације слепих и слабовидих лица традиционално су прошетали од својих просторија улицама града и овде смо их у Градској управи дочекали члан Градског већа града Панчева Миленко Чучковић и ја, да поразговарамо о њиховим проблемима, потребама, али и о некој будућој сарадњи. У Србији живи преко 12 хиљада слепих и слабовидих лица, а наша Међуопштинска организација броји око 480 чланова. Овај дан је прилика да се шира јавност упозна са проблемима са којима се слепа лица свакодневно суочавају, али и дан да се скрене пажња на то да сви морамо да дамо допринос да се ова лица укључе у све сфере друштвеног живота. Град Панчево настоји да обезбеди једнаке услове за све грађане и равноправну партиципацију у друштвеном животу, а задатак Градске управе јесте да на овај дан сумира шта је у претходном периоду урађено за побољшање положаја слепих и слабовидих лица у нашем граду. Из буџета града ове године издвојено је 1.135.000 динара за рад и програмске активности Међуопштинске организације, али то није све. Град Панчево овој организацији и њеним члановима пружа друге видове подршке и помаже им и кроз конкурсе, истакла је Драгана Купрешанин.

Ружица Антић, председница Међуопшинске организације слепих и слабовидих у Панчеву истакла је колико им значи подршка Града:

– Веома нам је значајно што нас челници града примећују током целе године, није то само овог дана. Овог дана дођемо, прошетамо и попричамо, али свих осталих дана можемо са њима да сарађујемо и разговарамо. Град финансира наше активности, плату секретара, материјалне трошкове и ми смо задовољни сарадњом са Градом, казала је Ружица Антић.

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево