И ПРЕДСТАВЉАЊЕ ШИРОЈ ЈАВНОСТИ ... са гостовања на ТВ Панчево

Панчево

И ПАНЧЕВО ДОМАЋИН 55. БЕОГРАДСКИХ МЕЂУНАРОДНИХ СУСРЕТА ПИСАЦА

СВЕТСКА ИМЕНА У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

• Гости у Градској библиотеци били су Ентела Каси, Хава Пинкес Коен и Антоан Симон, а њихови домаћини Јасмина Топић, Јасна Милићев, Александра Михајловић и Гордана Влајић

Од 19. до 24. септембра, одржан је 55. Београдски међународни сусрет писаца, који је ове године окупио 38 писаца из 24 земље, а на свечаном отварању госте је поздравио редитељ и писац Емир Кустурица.

Након два дана проведених у Београду, писци су, подељени у групе, посетили четрнаест градова, међу којима и Панчево, а захваљујући ангажовању Градске библиотеке Панчево и сарадњи са Градском  управом и Народним музејом Панчево, у нашем граду су боравили: Ентела Каси, председница ПЕН Центра Албаније и чланица Председништва светског ПЕН Центра, Хава Пинкас Коен, песникиња из Израела и  Антоан Симон, угледни француски писац.

У петак, 21. септембра, одржано је књижевно вече у Градској библиотеци Панчево, на којем су књижевницима из иностранства домаћини били панчевачке песникиње Јасмина Топић, Јасна Милићев, Александра Михајловић и Гордана Влајић.   Захваљујући професорки српског језика и књижевности и нашој књижевници Александри Михајловић, у публици су били углавном панчевачки гимназијалци који су након завршетка програма искористили прилику да разговарају са гостима и сазнају нешто више о песничкој сцени Израела, Албаније и Француске, као и поетским афинитетима гостију. Након што су сутрадан обишли Народни музеј Панчево, писци из Албаније, Француске и Румуније су продужили за Вршац, на наредни књижевни догађај.

Иначе, Београдски међународни сусрети су током више од пет деценија постојања окупили најзнаменитија имена светске књижевности, а међу њима и нобеловце: Сол Белоуа, Чеслава Милоша и Јосифа Бродског. Гост је својевремено био и амерички песник Ален Гинзберг, затим Никита Станеску и Марин Сореску, највећи послератни румунски песници, а ови сусрети су имали домаћина и у српском нобеловцу Иви Андрићу.

Г. Влајић