ПО 27. ПУТ... Драгана Митровић, Радивоје Шајтинац и Раде Ракочевић

Вршац

Свечаност у Градској кући – додела награде „Васка Попа“

РАДИВОЈЕ ШАЈТИНАЦ И „АВЕТИ АТАРА“

• Награда Васко Попа, која је установљена пре 27. година један је од израза поштовања према великом књижевнику, али и подстицај за све оне који и данас иду Васковим путем, истакла је Драгана Митровић, градоначелница Вршца

Најпрестижнија награда за песничко стваралаштво у земљи „Васко Попа“ додељена је и ове године, 27. пут, и то  зрењанинском песнику Радивоју Шајтинцу, за збирку песама „Авети атара“.

На пригодној свечаности, награду су добитнику уручили градоначелница Вршца Драгана Митровић и власник компаније „Сензал капитал“ Раде Ракочевић. Стихове Васка Попе и одабране делове награђене збирке рецитовала је наша прослављена драмска уметница, Вршчанка  Рада Ђуричин.

Награда „Васко Попа“ додељује се за најбољу новообјављену књигу песама на српском језику, као и за избор који садржи релевантан обим нових песама, издату у периоду од почетка јануара и закључно до краја децембра. Попина  награда пре свега доприноси социјалној промоцији  поезије, она једнако уважава и познате као и мање познате ауторе. Награда посебно уважава ауторе са песничким опусом. Награда „Васко Попа” има за циљ да афирмише савремену српску поезију, уважавајући доприносе Васка Попе  и његово непроцењиво служење модерној песничкој речи.

Жири је разматрао  85 наслова, изашлих 2020. године, који су послати на конкурс или су предложени од стране самог жирија.

Честитајући овогодишњем добитнику на заслуженом признању, градоначелница Вршца Драгана Митровић је истакла да јој је посебно задовољство „што 27. годину заредом у нашем граду додељујемо књижевну награду „Васко Попа“.

„Ова награда носи име једног од највећих песника у нашој земљи, али и уметника који је задужио наш град, књижевник којим се увек поносимо. Василе „Васко“ Попа један је од најпревођенијих писаца који су писали на српском. Оставио је неизбрисив траг на светску културу, али и наш град, у коме је основао Књижевну општину Вршац. Награда Васко Попа, која је установљена пре 27. година један је од израза поштовања према великом књижевнику, али и подстицај за све оне који и данас иду Васковим путем. Град Вршац увек ће помагати и давати допринос да ова традиција настави да траје и у будућности. На самом крају, захвалила бих се Агенцији Ђорђевић, за организацију, као и једном од спонзора, компанији Сензал капитал, која, уз Град Вршац, обезбеђује финансијски део награде“,  рекла је Драгана Митровић, у свом обраћању након доделе награде Радивоју Шајтинцу.

Пројекат „Град Вршац – грађанин као кључни актер градске локалне самоуправе“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.