НИКАДА НЕ ЗАБОРАВИТИ... сећање на оне који су дали своје животе за Србију

Вршац

Свечано обележен дан ослобођења Вршца и  Дан примирја у Великом рату

ЈУЖНИ БАНАТ ЈЕ БИО ПРАВИ ЛОГОР

• Вршчани су, уз највеће одушевљење и радост, дочекали српску војску предвођену мајором Душаном Додићем, који је тријумфално пројахао на белом коњу

Представници локалне самоуправе и председник Подружнице Савеза потомака ратника Србије 1912-1920 Вршац, поводом Дана примирја у Првом светском рату, положили су венце на споменик Ослободиоцима Вршца и присуствовали  служењу парастоса  на Градском гробљу.
Дан када је војска Аустроуграске напустила Вршац представља ново доба за овај град. Пре 102 годинe, 5. новембра, у  Вршцу је формиран Народни одбор, којем је основни циљ био да одржи ред у Вршцу и његовој околини. Председник одбора био је угледни лекар и политички вођа Славко Милетић, син Светозара Милетића. Већ 7. новембра састали су се у оближњем селу Јасеново са пристиглом Српском војском, коју је предводио мајор Душан Додић из Милутовца. Изасланици из Вршца информисали су Српску војску о стању у Вршцу и околини и пренели молбу тамошње команде немачке војске за миран пролазак њихових трупа, које су у том тренутку биле у повлачењу из Србије преко Вршца ка Темишвару. Том приликом договорен је дан уласка српске војске у град Вршац и донета је одлука да то буде на Светог Арсенија Сремца, 10. новембра 1918. године. Вршчани су, уз највеће одушевљење и радост, дочекали српску војску предвођену мајорем Додићем, који је тријумфално пројахао на белом коњу. Церемонија предаје кључева Града завршила се уз весеље, а касније свечаним појањем Владике Гаврила и свештенства у Саборној цркви. Први светски рат представљао је велико искушење за Вршчане. Један историчар тог доба записао је: “Јужни Банат је био прави логор, у опсадном стању и терору, терен за ратну опрему и за прогон и упропашћавање српског народа”.
„Град Вршац подржава манифестације у којима се подсећа на активности наших предака, који су својим животима бранили мир и слободу, коју ми данас имамо. Много младих бораца били су активни учесници у рату и борили се на својим територијама. Они су својим залагањем  дали значајан допринос како би народ овог краја био ослобођен од окупатора. Никада не треба заборавити да је ово једини начин да им се укаже част и ода помен, борцима који су своје животе дали за нашу земљу“, изјавила је, након полагања венца на споменик Ослободиоцима, Ивана Ранимиров, чланица Градског већа за културу.

Пројекат „Град Вршац – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.