ШЛАГ НА ТОРТУ... у хотелу „Хајат“ на прослави Дана уједињења Румуније

Алибунар

Мариа Ружан, председница Удружења жена Етно-Арт „Бракос“

ЧУВАЊЕ И НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ

• Саша је рекао да жене „Бракоса“ праве најбољи хлеб у Банату!

Удружење жена Етно-Арт “Бракос” из Алибунара формирано је 2008. године, а званично је регистровано 2014. године. Од тада па до данас постале су препознатљив бренд алибунарске општине, а посебно ове године, што је био и повод за наш разговор са председницим „Бракоса“ Мариом Ружан, која као основни циљ жена овог удружења истиче  „чување и неговање традиције и оних вредности који трајно опстају у овом окружењу“.

Удружење броји 13 жена, и све оне се са великом страшћу  труде да сваком нашом изложбом и пројектом „покрену младе и дочарају како се некада живело и радило“, каже Мариа Ружан.

Чиме се све баве жене Етно-Арт „Бракоса“?

– Бавимо се скупљањем народних ношњи, које су карактеристичне за Алибунар, затим, ручним радом, шивењем, снабдевањем ношњама и помагањем КУД-у “Младост” из нашег места, Алибунара. Од недавно смо се опробале и у декупажу, који нас веома опушта и у којем ми свакодневно уживамо – истиче наша саговорница, додајући да се „једном месечно организују дечје радионице за школарце, који тада имају прилику да своју креативност испоље управо овом техником украшавања“.

Где су све и на којим манифестацијама учествовале чланице овог веома активног и  познатог удружења жена?

-Учествовали смо на разним манифестацијама, а ове године их је било много, међу којима су неке за нас биле веоме успешне. У фебруару ове године ишле смо у Панчево на “Руску салату”, затим, у априлу у  Амбасаду Румуније на “Пролећни базар”, мај је био резервисан за Уздин и манифестацију “Лепа је румунска ношња”, а јун за Овчу, где смо гостовали на “Вишњијади”. У јулу смо имали две изложбе, једну у Јаношику на „Вишњијади, а другу, у Кладурову на „Жумиријади“. Август је омиљени месец наших жена, зато што тада имамо прилику да будемо домаћини на изложби “Летњи дани Алибунара”.  Пре овог нашег годишњег догађаја, када смо у прилици да угостимо чак 15 удружења, са задовољством учествујемо и и на већ традиционалној  „Погачијади“ у Добрици – каже Мариа Ружан, са посебним задовољством истичући септембар ове године и манифестацију „Банатски хлеб“, одржаној у Банатском Новом Селу, а на којој су, по оцени експерта Саше Мишића, направиле „најбољи хлеб у Банату“.

Међутим, ту није крај.

-Након тога  посетили Румунију, где смо у Темишвару учествовали на “Балада „ фестивалу и оставили запажен утисак.  Октобар је био веома узбудљив месец, јер смо имали прилику да уцествујемо чак на три изложбе и једном такмичењу, истиче председница “Бракоса“, ређајући посете  Бегејцима и суделовање у “Бакиној кухињи”, затим, у Ковачици на “Јесењем базару”, онда, у Алибунару на манифестацији “Изађи ми на теглу”, па,  у Владимировцу на “Дуњи”…

-За крај, као шлаг на торту, било је наше учешће на прослави Дана уједињења Румуније, које је румунска Амбасада организовала  у хотелу „Хајат“, 3. децембра – каже Мариа Ружан, председница Удружења жена Етно-Арт „Бракос“, не пропуштајући прилику да дода да се нада „да ћемо се  још дуги низ година одржавати, исто толико година бити успешне и сваке године све бројније“.

СиБ

Пројекат „Алибунар јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Алибунар.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове јединице локалне самоуправе која је доделила средства.