ФЕНИКС... Наталијина рамонда, цвет који и кад се осуши може да оживи

Данас је…

Дан примирја  у Првом светском рату – 11. новембар

НАТАЛИЈИНА РАМОНДА – СИМБОЛ ПРАЗНИКА

• Србија је најдуже учествовала у том рату и у односу на број становника поднела је највеће жртве
• Како су ученици ковинске ОШ „Јован Јовановић Змај“ обележили сњећање на дан када је рат завршен?

Данас се обележава Дан примирја у Првом светском рату. Србија је држава која је у том рату, у односу на број становника, поднела највеће жртве. Као државни празник, 11. новембар, у Србији се обележава од 2011. године. То је, иначе, дан када је Немачка са силама Антанте потписала примирје (мир је потписан 28. јуна 2019. године), чиме је завршен до тада највећи и најкрвавији рат у историји.

Главни мотив амблема овог празника је цвет Наталијина рамонда, иначе угрожена биљна врста код нас. У ботаници је познат и као цвет феникс с обзиром на то да му је карактеристика да и уколико се потпуно осуши, може поново да оживи када се залије. Биљку је 1884. године у околини Ниша открио доктор Сава Петровић, дворски лекар краља Милана Обреновића. Заједно са Јосифом Панчићем описао је ову врсту и дао јој име по краљици Наталији.

Амблем чини још мотив траке Албанске споменице, одликовања у знак верности отаџбини које су стекли сви припадници српске војске који су се повлачили преко Албаније у зиму 1915/1916. године, која се налази изнад цвета.

СЈЕДИЊЕНИ У СМРТИ… заједничко гробље жртава рата с обе стране у Ковину

Управо поводом Дана примирја у Првом светском рату,  ученици ковинске Основне школе „Јован Јовановић Змај“ су и ове године на часовима Технике и технологије правили пригодну презентацију о овом великом догађају, а потом израдили амблеме. Како је препорука је да се амблем Наталијине рамонде носи на реверу у недељи која претходи празнику, као и на сам дан празника, то су ученици овај симбол правили и поносно носили током протекле седмице одајући почаст стотинама хиљада цивила и ратника, невино и јуначки пострадалих у борбама за одбрану и ослобођење домовине током четири ратне године“, каже њихов наставник Дејан Крецуљ.

Иначе, Ковин је званично постао слободан један дан после потписивања примирја, тако да се као Дан ослобођења у Првом светском рату у овој општини обележава 12. новембра.

Тако ће бити и сутра, када ће се полагањем венаца на заједничку гробницу и српских и немачких и  аутроугарских војника, који су страдали у бици за ослобођење Смедерева и околине,  обележити сећање на жртве Великог рата.

(Према: Општински сајт)

Пројекат „Знакови поред пута“  суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.