АТАР ВЛАДИМИРОВЦА... и тако до атара К.О. Николинци

Алибунар

Почела са радом ветролектрана „Алибунар 1“ , друга у општини

ГДЕ ИМА ВЕТРА ИМА И СТРУЈЕ

• После пет године, отворена је и друга ветролектрана у општини Алибунар, која ће производити до 29 гигават часова годишње, што је довољно за потребе за струјом 6.000 домаћинстава

Општина Алибунар је је једна од општина са највише ветропотенцијала у Србији, па није ни чудо што је пре десетак година почела изградња првог ветропарка у јужном Банату баш на ободима те општине, на атарима К.О. Владимировац, Банатски Карловац и Николинци.

После пет година, септембра 2018. почео је са радом ветропарк Алибунар, са 21 турбином, које су производиле струју снаге 42 мегавата, што је количина довољна за потребе 38.000 домаћинстава са просечном потрошњом струје.

Пет година касније, октобра 2023. отворена је и друга ветроелектрана, Алибунар 1, у већинском власништву словеначке фирме „Рудис“, која је пре годину дана купила вршачки „Балкан електрик“, који је већ имао важећу грађевинску дозволу за изградњу ветропарка.

Ова електрана, снеге девет мегавата, са три турбине, производиће између 27 и 29 гигаватчасова електричне енергије годишње, што је довољно за снабдевање 6.000 домаћинстава, саопштено је из „Рудиса“.

Вредност инвестиције износи 15.522 милиона евра, а 75 одсто новца обезбедила је Нова љубљанска банка, а на основу кредита са роком доспећа од 15 година. Компанија „Рудис” поседује 25 одсто вредности инвестиције.

Три ветротурбине електране повезане су са постојећом трафостаницом „Алибунар мини”, преко које се струја испоручује и са ветропарка изграђеног 2018. године.

Медијски пројекат „Општина Алибунар – много је раскрсница, али један је путоказ“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.