Трагови поред пута

Два дворца Лазаревића у Великом Средишту

СВЕ ЈЕ ПОЧЕЛО ОД ГОЛУБА

• Оба дворца  била су у поседу племићке породице Лазаревић до 1898. године, а онда…

У центру села Велико Средиште, 11 км североисточно од Вршца, налазе се два дворца окружена великим парком са примерцима ретког дрвећа. Оба дворца и парк подигла је племићка породица Лазаревић у 19. веку. Родоначелник породице, Голуб, откупио је 1832. године од Царске коморе Велико Средиште и 1838. подигао први дворац и парк на свом имању. Након што је 1839, године откупио и Мало Средиште, године 1841. добио је племство са титулом од Малог и Великог Средишта.

У другој половини 19. века, највероватније 1875. године, Лазаревићи су подигли и други дворац у непосредној близини старијег, који се данас идентификује као „Мали дворац“. Оба дворца су била у поседу породице Лазаревић до 1898. године, када су почели да распродају имање. Карл Хаузер, вршачки виноградар и винар, купио је део поседа и мали дворац 1907. године, а 1920. је у њему покренуо производњу шампањца, под називом „Chateau Mercy“, која је трајала све до 1944. године. Претпоставља се да је овај назив дат из поштовања према грофу Мерсију (1666-1743), првом гувернеру Баната.

Данас се у старијем дворцу налази основна школа, док је мали дворац руиниран. Оба дворца имају подрум и високо приземље. Старији, класицистички компонован дворац, има основу облика издуженог правоугаоника са симетрично организованим функционалним и конструктивним склопом. Главна фасада је симетрично решена са великим портиком у централном делу, кога носе дворски стубови. Бочна фасада је једноставнијег решења, а у централном делу фасаде према парку постоји тераса.

Мали дворац по облику наликује на срeдњовековне замкове, са истакнутим централним ризалитом који има озвучену атику. Мноштво детаља у виду малих кула дају главни печат фасади која је компонована у духу романтичарских схватања. Овај дворац одликују изузетно лепа столарија и детаљи, као што су ограде и атике. Стилске карактеристике су доследно спроведене, како у екстеријеру, тако и у ентеријеру, али нажалост, зграда је напуштена и потпуно девастирана. Иначе, оба дворца су споменици културе од великог значаја.

СиБ (Према: Банатско наслеђе – европско наслеђе)

Пројекат : „Вршац некад и сад – оно што остаје“ суфинансира Град Вршац.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.