СА ОТВАРАЊА... а до затварања следе наступи преко 1500 учесника и учесница

Банатско Ново Село

Сутра се завршава 62. Фестивал румунске музике и фолклора из Војводине

ЧЕТИРИ ДАНА УГОЂАЈА КОЈИ ТРАЈЕ МНОГО ДУЖЕ

Ово су манифестације које су благо нашег града и које Панчеву дају епитет града културе. У наредна четири дана ћемо уживати у народној румунској музици, али и у фолклору и богатим румунским ношњама – истакао је Александар Стевановић, градоначелник Панчева, на отварању овогодишњег фестивала

У четвртак, 25. августа, након што је завршена манифестација „Банатски хлеб“, на којој је учествовало 15 удружења жена из јужног Баната, увече је отворен 62. Фестивал румунске музике и фолклора из Војводине, која је последњи пут у Банатском Новом Селу одржана 2004. године.

Ова културна манифестација која промовише културне вредности Румуна из Војводине, и то у сфери народне музике и фолклора, али и народних ношњи, први пут је одржана у Уздину давне 1959. године, и у том месту се, традиционално, одржава сваке пете године.

Иако има манифестација са сличним називом и у организацији неких других организатора, ова је остала доминантна у свим сегментима културне афирмације, и по квалитету и по квантитету, јер на њој уме да буде и до 2000 учесника.

Фестивал је отворио Александар Стевановић, градоначелник Панчева, који је, истичући да је „Фестивал једна у низу манифестација које потврђују да реч мултикултуралност у јужном Банату има право значење, као и да се „Град Панчево поноси мултиетничношћу на својој територији“ и да је „Фестивал не само највећа него и најзначајнија културна, музичка и фолклорна манифестација Румуна у Војводини“, рекао и ово:

Град Панчево подржава Фестивал и веома је значајно што се одржава баш у Банатском Новом Селу. После 18. година Фестивал је поново овде и то је веома значајно за Град, али и за Банатско Ново Село. Ово су манифестације које су благо нашег града и које Панчеву даје епитет града културе. У наредна четири дана ћемо уживати у народној румунској музици, али и у фолклору и богатим румунским ношњама. Желим вам да уживате, а надам се да ћеми ми оправдати епитет доброг домаћина – истакао је Стевановић, проглашавајући Фестивал отвореним.

Присутној публици, у недавно реновираној сали Дома културе, обратила се Њена екселанција Силвија Давидоиу, амбасадорка Румуније, која је похвалила постојање једног оваквог фестивала који промовише румунску културу, али и спаја све Румуне, позивајући све Румуне да се на предстојећем попису изјасне као припадници те националне заједнице.

Држава Румунија је увек уз вас, а такође и држава Србија жели да сачувате ваш идентитет и да будете поносни што сте Румуни из Србије. Сматрам да је Војводина је колевка Европске уније и желим да тако остане. Овај фестивал је само још један доказ да веома добро радите на очувању ваше културе и традиције, и ова четири дана ћемо заједно уживати у румунским играма, песмама и обичајима – истакла је амбасадорка Давидоиу.

Стеван Михајлов, председник Локалног организационог одбора, пошто се захвалио бројној публици, као и свим културно-уметничким друштвима што су део велике манифестације, посебну захвалност упутио је Граду Панчеву, без чије подршке „овај фестивал не бисмо могли да организујемо на оваквом нивоу.“

Фестивал, који се завршава у недељу, 28. августа, одржава се уз подршку Националног савета румунске националне мањине, Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, упораву и националне мањине – националне заједнице, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Департмана за Румуне ван граница, Завода за културу војвођанских Румуна, као и Новинско-издавачке куће „Либертатеа“.

(Фото: РТПА)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево