ПОДРШКА... Александар Стевановић и Снежана Баба (прва с лева) на „Банатском хлебу“ 2022.

Банатско Ново Село

Одржана 8. манифестација „Банатски хлеб“

КАД ЗАМИРИШЕ КВАСАЦ ДОМАЋИ!

• Град Панчево и даље ће подржавати активности свих удружења жена, њихов рад и стваралаштво, а различитим подстицајним мерама утицаћемо на јачање женског предузетништва и економског оснаживања жена“ – истакао је Александар Стевановић, градоначелник Панчева

У организацији Удружења жена „Новосељанке – Boboacele“ у Банатском Новом Селу је, по осми пут, одржана специфична гастрономска манифестација са специфичним називом – „Банатски хлеб“.

Ове године „Банатски хлеб“ је промовисан, 25. августа, на дан отварања 62. Фестивала румунске музике и фолклора, и тиме, на свој препознатљив и упечатљив начин, у значајној мери допринео подизању фестивалске атмосфере на ниво са којег ниједан од многобројних посетилаца није могао остати равнодушан.

Манифестацију на којој је учествовало 15 удружења жена, са ко зна колико руку, отворио је Александар Стевановић, градоначелник Панчева:

Већ 8 година, пред крај лета Банатско Ново Село замирише на свеже умешан хлеб. Морам да похвалим „Новосељанке“, начин на који раде и промовишу Банатско Ново Село и ван граница наше земље на разним међународним манифестацијама. Домаћи хлеб, који су такмичарке месиле, прављени су по различитим рецептима и мешени посебним техникама уз пуно љубави, представљају културу, традицију и обичаје овог краја, богатсво и разноликост народа који живе у нашем јужном Банату. Такође, морам и да истакнем да ће Град Панчево и даље подржавати активности свих удружења жена, њихов рад и стваралаштво. Различитим подстицајним мерама утицаћемо на јачање женског предузетништва и економског оснаживања жена“ – истакао је градоначелник Стевановић.

Снежана Баба, прва дама „Новосељанки“, подсетила је да се позиву за учешће на „Банатском хлебу“ одазвало 15 удружења жена, а свако од њих имало је за „домаћи задатак“ да донесе домаћи, банатски хлеб, и преда га стручном жирију на оцењивање.

Саша Мишић, познати „Паклени кувар“, и познати новосељански мајстор за справљање разних сланих и слатких специјалитета и власник пекаре „Јани“, нису имали лак задатак. Ипак, када су се сабрале све оцене од 1 до 10, за најбољи „Банатски хлеб“ ове године проглашен је хлеб који су направиле жене из Николинаца, чланице Удружења жена „ПРО АРТ“, док су друго и треће место освојиле „Видовданке“ из Црепаје и „Вредне руке Баната“ из Владимировца.

Иначе, иако га организују већ осми пут, саме „Новосељанке“ не учествују у такмичењу за најбољи „Банатски хлеб“, али њихова председница ипак зна тајну како га направити да он буде врхунског квалитета.

Нема ту неке посебне тајне, ми тај хлеб правимо са домаћим квасцем, који је наш домаћи производ, а што се тиче времена, припрема хлеба уме да потраје и до десет сати – каже Снежана Баба, напомињући да су „Новосељанке“ за хлеб са домаћим квасцем освојиле награду на Међународном сајму етно хране и пића у Београду, одржаном 2019. године.

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево