Панчево

Обележена слава града – Успење Пресвете Богородице

ЖИВЕЛИ, НА МНОГАЈА ЛЕТА!

  • Изузетно ми је драго што из године у годину све више људи долази на обележавање славе и надам се да ћемо ову традицију наставити да одржавамо и у будућности и да ће нас бити још више – истакао је домаћин славе Александар Стевановић, градоначелник

Године 2019. на иницијативу протојереја – ставрофора Радослава Милановића, старешине Храма Успења Пресвета Богородице, Скупштина града Панчева је 17. јула донела одлуку да слава овог храма, у народу  познатијег као „црква са два торња“, постане градска слава.

Тако се  28. август, дан Успења Пресвете Богородице, или Велике Госпојине, од те, 2019.  године, слави као слава Града Панчева, која је и ове године почела Светом литургијом у Успенском храму, а настављена литијом улицама града  и резањем славског колача испред седишта Градске управе и локалне самоуправе.

Домаћин славе био је Александар Стевановић, градоначелник, а кум Марко Младеновић, народни посланик,  који је за идућу годину кумство предао Миленку Чучковићу, градском већнику.

Након резања славског колача, присутнима се  обратио градоначелник Александар Стевановић:

– Велика ми је част и задовољство што данас можемо да заједно обележимо нашу градску славу, али и славу нашег Храма Успења Пресвете Богородице. Изузетно ми је драго што из године у годину све више људи долази на обележавање славе и надам се да ћемо ову традицију наставити да одржавамо и у будућности и да ће нас бити још више. Желим вашим породицама и вама да данашњи дан сви проведемо у миру и благостању и да нам таква буде и будућност. Посебно желим да честитам славу Храму Успења Пресвете Богородице и свима онима који данас славе крсну славу. Живели, на многаја лета – поручио је градоначелник.

Иначе, Црква Богородичиног успења подигнута је у периоду од 1807. до 1810. године. Изграђена је уз помоћ прилога добротвора, међу којима је био и Ђорђе Петровић Карађорђе. По предању, два торња симболизују јединство Срба с оне и с ове стране Дунава.

Грађевина је под заштитом државе као непокретно културно добро и споменик је културе од великог значаја.

(Фото: ЕPA.rs)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево