НОВИ ИЗАЗОВ... Зденка Јокић

Панчево 

Акценти са 20. седнице Скупштине града Панчева

ЗДЕНКА ЈОКИЋ НА ЧЕЛУ „ГРЕЈАЊА“

• Ненад Ракић нови в.д. директора ЈП “Градска стамбена агенција“
• Распад одборничке групе радикала

Одборници Скупштине града Панчева састали су се овог месеца први пут, у петак, 16. марта, а пред њима је било око 60 тачака дневног реда о којима су успели да донесу одлуке за нешто мање од два сата.

Вероватно најзначајнија одлука градског парламента и овога пута била је питање кадрова, односно постављање нових в.д. директора градских предузећа. Након оставке сада већ бивше директорке “Грејања” Сандре Божић, која је недавно постала посланица Народне скупштине Републике Србије, и то као пети представник грађана Панчева, одборници су одлучили да на чело овог предузећа, у в.д. статусу, поставе досадашњу директорку ЈП “Градска стамбена агенција” Зденку Јокић, на чије место је, такође, одлуком Скупштине, постављен Ненад Ракић, досадашњи заменик директора ЈКП „Аутотранспорт – Панчево“.

Поред тога, на чело Савета за међунационалне односе постављен је директор панчевачке болнице др Слободан Овука, а на чело Комисије за решавање притужби на рад Комуналне полиције Града Панчева дошао је Јовица Антонић, полицијски инспектор ПУ Панчево. Одборници су усвојили и одлуке којима су постављени нови чланови Управног и Надзорног одбора Историјског архива у Панчеву, ПУ “Дечија радост” и Дома здравља Панчево, док је на чело Надзорног одбора ЈКП “Грејање” постављен Богдан Савић.

Одборници су, поред финансијских извештаја појединих установа културе, усвојили и Програм рада Скупштине града Панчева, Одлуку о утврђивању развојних приоритета Града Панчева, као и Одлуку о постављању монтажних, покретних и других објеката привременог карактера на јавним површинама и Одлуку о уређењу саобраћаја на територији Града Панчева. Највише расправе изазвала је Измена Одлуке о платама, накнадама и примањима изабраних и постављених лица и запослених у органима  Града Панчева и накнадама одборника, којом је за пет посто увећан одборнички додатак за  у локалном парламенту. На ову одлуку највише замерка су имали представници опозиционих партија, по једнима, овај додатак није ни потребан ,док су други захтевали да он буде далеко већи како би одборници били заиста независни у свом раду. Упркос овим критикама, ова одлука је на крају, без већих проблема изгласана.

Крај седнице је био резервисан за одборничка питања у чему су, по традицији, предњачили одборници опозиционих странака, a међу питањима која се понављају из седнице у седницу поново је било пословање Апотекарске установе “Панчево”, као и низ комуналних питања, као и новоотворено питање преноса седница локалне скупштине пошто је ова седница прва која је прошла без преноса или снимка на локалној телевизији. Ову седницу обележио је и распад одборничке групе Српске радикалне странке ,коју су напустила два члана која ће убудуће наступати као независни представници.

За среду, 29. март заказана је следећа седница Скупштине града Панчева на којој ће најзначајнија тачка бити ребаланс буџета, по којем ће градска каса, по предлогу Градског већа, бити богатија за преко 400 милиона динара, чиме ће буџет за ову годину премашити цифру од пет милијарди и шест стотина милиона динара, а пред одборницима ће се, како је најављено, наћи и одлука о кредитном задуживању Града Панчева.

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево