Сакуле – знакови поред пута

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СВЕТОГ НИКОЛЕ

• Црква је као, непокретно културно добро, споменик  културе од великог значаја

 

Изградња Српске православне цркве посвећене Светом Николи трајала је две године, почела је 1844, а  завршена је 1846 године, али је било потребно да протекне десетак година да се започне са радовима на њеној унутрашњости. Црква је висока 40 метара, и једна је од највиших у околини.

Црква је више пута реновирана, реконструисан је и замењен кровни покривач – цреп и дотеривана фасада. Године 1997. изведени су радови на покривању крова бибер црепом, а две године касније постављени су темељи за нови Светосавски дом, да би три године касније сви радови на дому били и завршени.  Црква је изграђена као једнобродна грађевина разтуђених фасада, у класицистичком стилу. Северна и и јужна фасада решене су са дубоким полукружно завршеним нишама у којима су смештени прозори, а на западном прочељу је полукружно завршен прозор са две слепе нише истог облика и димензија.

Унутрашња декорација изражава стилско јединство, пошто је урађена у кратком временокм периоду. Украси на зидовима цркве, олтарска преграда, тронови, (Богородичин и Архијерејски) и два налоња дело су непознатог резбара или неке радионице. За осликавање иконостаса, певница и тронова, Сакуљани су ангажовали Константина Пантелића (1802 – 1882), једног од најплоднијих војвођанских сликара, који је потписао чак 18 иконостаса.

Од покретних икона, у цркви се чувају руске иконе на дасци из 18. века, иконе на лиму из средине 19. века и неколико икона непознатог аутора, где је потпис делимично оштећен, али је сачувана година – 1823. Од старих богослужбених књига интересантно је Јеванђеље из 1760. године, штампано у Русији, под покровитељством царице Јелисавете (1709 – 1762), ћерке Петра Великог.

Црква је под заштитом државе као споменик културе од великог значаја.

(Према: Културно наслеђе Баната европско наслеђе)

Пројекат „Опово – сва четири насеља са све четири стране општине“ суфинансира Општина Опово

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства