Вршац

Свечано обележена годишњица ослобођења у 2. светском рату

СЛОБОДАРСКИ ДУХ ВРШЧАНА И ДАЉЕ ЖИВИ

• На данашњи дан Вршчани се сећају својих хероја – ослободилаца, који почивају овде и чија имена, улице нашег града поносно носе – рекао је Милован Вујичић, заменик председника Скупштине града

Један дан после Беле Цркве, пре 76 година, Црвеноармејци, у садејству са Јужнобанатским партизанским одредом, ослободили су и Вршац од фашистичког окупатора.

И као што је јуче учинила Општина Бела Црква, тако је данас урадио и Град Вршац.

Годишњица ослобођења у Другом светком рату обележена је свечаним  полагањем венца у част палим борцима на Спомен-костурницу руским ослободиоцима на Градском гробљу.

У оме Града венац су положили Милован Вујичић, заменик председника Скупштине града Вршца, Маја Ристић Лажетић, чланица Градског већа за социјална питања и Дејан Чебзан, члан Градског већа за инфраструктуру.

Свечани чин  су својим присуством увеличали и  представници Војске Србије, амбасадор Републике Белорусије у Београду, Њ. Е.  Валериј Бриљов, представници Амбасаде Руске Федерације, професори и ђаци средњих школа, представници политичких странака, као и велики број удружења грађана поштовалаца слободарског духа Вршчана.

Након полагања венца присутнима се обратио Милован Вујичић, који је између осталог рекао:

“Окупили смо се да обележимо Други октобар, Дан ослобођења Града Вршца у Другом светском рату.  На данашњи дан Вршчани се сећају својих хероја – ослободилаца, који почивају овде и чија имена, улице нашег града поносно носе, а који су, уз пресудну помоћ руских оружаних снага, ослободили наш град од фашистичке окупације. Након 76 година слободарски дух Вршчана и даље живи, а овај дан нас све опомиње да у име многобројних жртава које су оставиле неизбрисив траг у борби са фашизмом, не дозволимо да се сукоби који су донели велике патње, разарања и страдања више икада  понове“.

Пројекат „Град Вршац – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.