ПРИРОДНО ОКРУЖЕЊЕ ... Снежана Баба у свом елементу

Удружења жена јужног Баната

Снежана Баба, председница Удружења жена „Новосељанке“ „Boboacele“ из Банатског Новог Села

А ТЕК  БАНАТСКИ ХЛЕБ, И ЈОШ НОВОСЕЉАНСКИ!

• Праве вредности увек и свуда имају подршку, па тако је и са Удружењем жена „Новосељанке“ „Boboacele“,  које је током пет година постојања и рада много тога урадило на одржању традиционалних вредности, али и оснаживању положаја жена на селу

 

У Банатском Новом Селу већ пет година ради Удружење жена „Новосељанке“ „Boboacele“, удружење које у свом називу има два имена, односно двојезични назив, који чине српска и румунска варијанта исте речи, у складу за мултинационалним карактером места у којем живе и раде. „Boboacele“ међу припадницима румунске националне мањине на овим просторима је име за жене из Банатског Новог Села, објашњава председница овог удружења Снежана Баба, што је и нормално пошто ово удружење у свом раду окупља и Српкиње и Румунке из овог села.

ПРЕДСЕДНИЦА… Снежана Баба оком наше камере
  • На почетку било нас је свега пет жена, док данас у активностима удружења учествује од 10 до 15 нас, жена из Банатског Новог Села. Боримо се, јер желимо да у све то укључимо и младе, али с обзиром да смо ми непрофитна организација, наше функционисање захтева много рада, времена и ентузијазма, па је тешко привући младе људе да нам се придруже. Све наше активности финансирамо кроз пројекте и подршку, највише од Града Панчева, затим, Покрајинске владе, Националног савета румунске националне мањине, Регионалне привредне коморе, Савета за родну равноправност града Панчева, посебно његове председнице Иване Росић, али имамо и подршку наше Месне заједнице, Дома културе, Основне школе, као и предузетника из нашег села, што нам умногоме олакшава рад – каже наша саговорница и додаје да све активности удружења захтевају одређена средства.   Као највећи проблем она наводи превоз који је, као и свим другим удружењима жена, оно што их спутава да посећују друга удружења и учествују на манифестацијама, посебно у другим, удаљеним местима. А могућности за такве посете су бројне и резултат су веома добре сарадње које Новосељанке гаје са сличним удружењима, како са територије града Панчева, тако и из других војвођанских места. Па чак и прилике да угосте чланице других удружења оне су морале да ограниче и то баш из финансијских разлога, напомиње наша саговорница.
ЗМИЈАЊСКИ ВЕЗ
  Удружење жена „Новосељанке“ „Boboacele“ сваке године традиционално одржава две изложбе, једну „У сусрет Осмом марту“ а другу уочи Ускрса, на којој уприличе радионице са најмлађим Новосељанима. Поред изложби, Удружење скупља старе традиционалне предмете, ношњу и друге употребне ствари које ће, једног дана, у оквиру етно куће која је тренутно само у плановима, свакако приказати јавности. Како каже председница Снежана Баба, чланице Удружења се баве свиме ониме чиме се баве и друга удружења жена, али напомиње да су Новосељанке познате и по томе што одржавају традицију змијањског веза, који красе посебна техника и јединствени орманенти.
  • По позиву Института за културу Румуније,  биле смо у Цомани, месту надомак Букурешта, где смо седам дана биле на семинару у селу заната, Satul mestesugurilor „Moara de hartie“, а семинар је био о ткању на две врсте разбоја, керамици, изради предмета од рогоза и резбарењу на дрвету, а наши радови са тог активног учешћа на семинару  нашли су место у музеју у Букурешту.  Често идемо у посету овој нашој суседној држави, посећујемо музеје тамо и излажемо наше рукотворине, али нисмо имале прилику да  посетимо неко удружење жена попут нашег, јер то захтева средства која ми, нажалост немамо. Посебно нам је драго да смо добили позив да се са нашим домаћим хлебом представимо на сајму хране и опреме за угоститељство, који се одржава у Кини, а који се сматра највећим таквим сајмом на свету – открива Снежана Баба, али додаје да има још сличних позива, али да непрофитни карактер овог удружења не дозвољава да се све те посете и реализују.

А када је реч о сарадњи са Румунијом, Снежана каже да удружење на чијем је она челу има одличну сарадњу са Амбасадом Румуније у Београду, која је недавно донирала намештај који ће доста значити да просторије овог удружења буду још функционалније како би се све њихове активности могли реализовати.

Иначе, после ове наше посете овом удружењу, неке од чланица су кренуле пут Новог Сада где ће се, у оквиру манифестације „Фуд планет“, представити својим домаћим хлебом и то на дан када се својом традиционалном храном представља управо Румунија. Председница удружења оцењује да су амбасада Румуније као и Амбасада Босне и Херцеговине ово удружење препознале као свог доброг пријатеља, па отуда и тако добра сарадња са њима, пошто Удружење много ради на одржавању традиције становника Банатског Новог Села које чине управо припадници румунске националне мањине, као и Срби, пореклом из Босне.

ПРИЗНАЊА
  – Наша манифестација „Банатски хлеб“ је једина непрофитна манифестација која је ушла у избор за награду Привредне коморе Србије у категорији Најбоља туристичка манифестација, у циљу промоције Србије, тако да је међу седам најбољих манифестација за прошлу годину – каже Снежана Баба, али додаје да то није једино признање које је ово удружење добило. Ту је и награда за најбољи славски колач на Међународном сајму Етно хране и пића, признање МЗ Банатско Ново Село за допринос развоју села као и признање Културно-просветне заједнице Србије за изузетан допринос у очувању женског стваралаштва српске и румунске националности.
  • Као удружење жена, препознатљиви смо по нашој манифестацији „Банатски хлеб“, која је такмичарско-изложбеног карактера, а у оквиру које се свако од гостујућих удружења представља својим домаћим хлебом од којих, на крају, жири бира најбољи. На овој манифестацији наше удружење је прошле године приказало 12 врста хлеба намењеног различитим поводима у свакодневном животу, а за ту прилику неке од чланица се одваже и направе и домаћи квасац, познат под именом комлов. И ове године, 29. септембра ће се одржати ова манифестација, а у жирију ће бити инструктор и судија Хореца система Саша Мишић, као и Бранка Ковачевић, новинарка и уредница рубрике о здрављу „Илустроване политике“ – објашњава наша саговорница шта нас очекује тог дана у Банатском Новом Селу. Како она каже, поред најбољег хлеба на овој манифестацији, на којој ће учешће узети двадесетак удружења, бираће се и најбоље украшен штанд, односно изложбени простор.

Да би посетиоци и учесници још више уживали на манифестацији побринуће се и културно–уметничка друштва из Банатског Новог Села, као и наш познати гајдаш Вања Илијев, а имаће и прилику да погледају изложбу слика њихове чланице. Дан пре ове манифестације, одржаће се и радионица за децу „БанПек“ коју ће водити Саша Мишић, на којој ће неколико деце из села имати прилику да се упознају са делом традиционалне кухиње својих предака. То и јесте основна идеја овог удружења, да се деца и млади упознају са својом традицијом и културом, и на тај начин упознају са својим коренима и вежу за своју историју. А како у Новом Селу живе различити народи, сваки обичај, прича, песма представља право богатство са којим се деца морају упознати, сматра наша саговорница и баш то наводи као можда најважнију мисију удружења.

  • Сви нам излазе у сусрет и пружају подршку само треба промовисати праве вредности, посебно међу младима. Један од наших циљева је и оснаживање жена у руралним крајевима како би оне остале на селу, ту засновале породицу јер се само тако и само село може одржати. Није нам идеја да се само окупљамо и радимо декупаж или веземо већ да допринесемо да се жене на селу осамостале и мислим да у томе успевамо – закључује Снежана Баба, председница Удружење жена „Новосељанке“ „Boboacele“.

В. Илић

Пројекат „Удружења жена јужног Баната – трагови који остају“ суфинансира Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, који је доделио средства.