ДО СЛЕДЕЋЕГ СУСРЕТА... учесници манифестације „Банатски хлеб“

Банатско Ново Село

Одржана манифестација „Банатски хлеб“, по пети пут

НАЈБОЉИ ХЛЕБ, ОПЕТ, НАПРАВИЛЕ АЛИБУНАРЧАНКЕ

• За најбољи излагачки простор проглашен етно простор Удружења жена „Етно Арт“ из Овче

 

Удружење жена „Новосељанке“ / „Boboacele“ је ове године, по пети пут, организовало манифестацију „Банатски хлеб“ , а са циљем да се сачува традиционална рецептура од заборава, али и културне вредности и обичаји народа који живе на овим просторима. И не само то, ово је манифестација која негује традицију женског стваралаштва и креативности, у разним сегментима њихове појединачне и друштвене ангажованости.

Сви учесници били су у обавези да донесу један домаћи хлеб и свој излагачки простор украсе у етно стилу места из којег долазе.  На чијем јестручног жирија кој је одлучивао о најбољем хлебу и најлепшем излагачком простору, био је познати кулинар, инструктор и судија, Хаџи Саша Мишић.

ПОБЕДНИЧКИ ПЕХАР… Мариа Ружан, председница УЖ „Етно Арт Бракос“

Посетиоци манифестације   имали су прилику да виде и изложбу слика чланице Удружења Дорине Моиле, а за културно – уметнички део програма  била су задужена културно – уметничка друштва из Банатског Новог Села, као и познати гајдаш из Зрењанина Вања Илијев.

Манифестацију је, у недељу, 29. септембра, у 12 сати, отворио Саша Павлов, градоначалник града Панчева.

Иначе, дан пре, а у оквиру програма манифестације, одржана је и радионица за децу под називом „БанПек“ – Банатски пекарчићи, у којој је учествовало осморо деце, који су заједно са мајстором кулинарства Хаџи Сашом Мишићем правили слатке колаче. То је прва радионица за децу у традиционалном пекарству на модеран начин.

Поред диплома, које су подељене деци, додељене су и награде за најбољи хлеб и награде за најбољи излагачки простор.

Признање за најбољи хлеб, као и прошле године,  добило је УЖ “Етно Арт Бракос“ из Алибунара, друго место освојило је УЖ „Златна јабука“ из Јабуке, а треће су биле „Вредне руке Баната“ из Владимировца.

За најлепши излагачки простор жири је прогласио онај који је креирало УЖ „Етно Арт“ из Овче, друго место припало је УЖ „Неолит“ из Старчева, док су треће биле „Глогоњке“ из Глогоња.

ЗА ТРАДИЦИЈУ ОД МАЛИХ НОГУ… Снежана Баба и Хаџи Саша Мишић и деца, учесници радионице у очувању традиције на модеран начин, са дипломама у рукама

За успешно организовану манифестацију, која чува традиционалне вредности од заборава, Удружење жена из Банатског Новог Села добило је захвалницу од Димитрија Вујадиновића, председника Балканкулт фондације, а за очување културе и традиције, као и захвалницу Хаџи Саше Мишића, за искрено пријатељство и допринос очувању српске трпезе.

Снежана Баба, председница удружења, захвалила је на крају свим учесницима манифестације на њиховом доприносу да „Банатски хлеб“ буде то што јесте, као и свим пријатељима који су помогли у организацији ове традиционалне манифестације, али и деци која су учествовала у првој радионици за децу у традиционалном пекарству, на модеран начин.