МАКЕДОНСКИ СЛУЖБЕНИ... Слободан Илић

Месне заједнице Града Панчева

Слободан Илић, председник Скупштине Месне заједнице Јабука

ХВАЛА ГРАДСКИМ ВЛАСТИМА

• У сарадњи са градским властима, МЗ Јабука је доста урадила на уређењу овог панчевачког насељеног места
• Културно средиште Македонаца

– Јабука је мултинационално место са око шест и по хиљада становника, то је место где су толеранција и разумевање на високом нивоу – каже за Старт 013 Слободан Илић, председник Скупштине Месне заједнице Јабука. У прилог томе најбоље говори чињеница да у Јабуци данас живи, процентуално гледано, најбројнија македонска национална заједница у Србији, као и да је то једно од четири места у Србији где је македонски језик у службеној употреби, што Јабуку чини културно средиште Македонаца у Србији.

Како каже први човек МЗ Јабука, она има одличну сарадњу са градским властима: – Током претходне три године уз помоћ Градске управе реализовани су следећи за житеље Јабуке веома важни пројекти: повезивање на градски водовод и наставак радова на изградњи фекалне канализације, уређена је нова пијаца као и пешачка зона испред ОШ “ Гоце Делчев”, где је постављена и отворена летња позорница. Што се тиче осталих радова, постављени су нови мобилијари на дечијим игралиштима, уређено је приобаље на реци Тамиш, а ради се доста и на уређењу атарских путева – каже Слободан Илић и напомиње да су до сада урађена два, а да се ових дана ради на изградњи новог, трећег атарског пута дужине два километара.

ИЗ ПАРКА… поглед на уређен простор испред зграде МЗ

У сарадњи са инспекцијским службама, МЗ Јабука и ЈКП “Вод-ком” из овог места су ових дана радили и на чишћењу кишних канала, посебно у оном делу Јабуке који је најнижи а тиме и најугроженији од евентуалних поплава а почетком октобра су радници “Вод-кома” на 15 локација по селу поставили канте за смеће. Илић још каже да МЗ Јабука у наредном периоду планира да уз помоћ градских власти Панчева настави са реализацијом пројеката, међу којима су најважнији реконструкција улица по селу, као и решавање других горућих проблема са којима се житељи Јабуке свакодневно суочавају, попут проблема паса луталица што је проблем са којим се суочавају сва насеља у Панчеву.

Неки од тих најзначајнијих планова за наредни период су пуштање у рад фекалне канализације, трајно решавање проблема депоније у Јабуци која, највише због активности несавесних грађана представља еколошки изазов. Оно на чему ће МЗ Јабука такође у будућности радити јесте отварање нових радних места.

(Старт 013)

 

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево